Regeringen er i øjeblikket ved at godkende forhandlingsoplægget til Veterinærforlig III. Økologisk Landsforening ser med stor optimisme på det forhandlingsoplæg til Veterinærforlig III, som miljø- og fødevareministeren sender til godkendelse i Økonomiudvalget.

- Vi har haft nogle klare ønsker til ændringer for økologerne. Og på baggrund af de informationer, vi har fået fra Fødevarestyrelsen, er vi meget optimistiske omkring, at vores forslag kommer med i forhandlingsoplægget, siger Sybille Kyed, fagpolitisk chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere forslag

Økologisk Landsforening har lagt vægt på, at Basisaftalerne i sundhedsrådgivningen med tværfaglig rådgivning eller staldskoler - der har været effektive til at styrke sundheden på bedrifterne fastholdes, og at der kommer gode muligheder for at indrette kompoststalde til kvæg.

Desuden har foreningen understreget behovet for, at økologiske producenter fremover skal kunne få udleveret afmålt medicin for at undgå, at medicin kasseres, og at der tegnes et misvisende billede af økologernes medicinforbrug i statistikken. Det er vigtigt, at der endelig handles på dette punkt.

Økologisk Landsforening har også arbejdet for, at økologer skal kunne anvende udsætterhøner til hundefoder. Det vil være en opgradering af et "udtjent produkt" og derfor have en positiv økonomisk betydning for landmanden. Men i øvrigt også for udsætterhønen, der spares for transport til Tyskland, hvor den skal hen, hvis den skal slagtes som suppehøne. Foreningen er derfor tilfreds med at erfare, at der er forslag om et internationalt initiativ rettet mod biproduktforordningen i oplægget til Veterinærforlig III.

Ønsker gennemsigtighed

Sybille Kyed glæder sig også over, at forhandlingsoplægget lægger op til at modernisere VetStat, som er Fødevarestyrelsens register over forbruget af receptpligtig medicin til dyr.

- Vi ønsker en større gennemsigtighed med medicinforbruget i landbruget, end der er i dag. Hvis vi eksempelvis kunne følge med i de behandlede dyrs art og alder, den afmålte mængde medicin, behandlingens varighed, medicintype og diagnose, vil det både give et godt indblik i forholdene på bedrifterne og være grundlag for læring, påpeger Sybille Kyed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uddannelseskrav

Økologisk Landsforening mener imidlertid, der vil være tale om overregulering, hvis der med dette forlig indføres et forslag fra den tidligere regering om uddannelseskrav til bedrifter med husdyr.

- Vi er enige i, at de personer, der holder og passer dyr skal have indsigt i pasning af dyrene. Men der er ingen sandsynliggørelse af, at der er et problem, som kræver en indsats i nærheden af det, som den tidligere regering havde fremsat forslag om. Forslaget vil give øget bureaukrati for landmændene uden at øge dyrenes velfærd og i særlig grad ramme små ekstensive bedrifter, siger Sybille Kyed.

Forhandlingerne om Veterinærforliget indledes til september.