Det svenske slagteri Scan har besluttet udelukkende at producere GMO-frit svinekød - altså fra svin, der ikke er blevet fodret med genmodificeret foder. Dermed følger de trop i forhold til svenske Arla og Swedish Meat, der længe har insisteret på, at både mælk, oksekød og kylling skal være GMO-frit.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vores svenske naboer behøver altså ikke bekymre sig om GM-rester i de nationalt producerede fødevarer.

Og sådan burde det også være i Danmark, hvis det stod til Økologisk Landsforening.

- Vi har et stort potentiale for branding af Danmark og danske fødevarer som GMO-fri. Forbrugerne ønsker ikke GM-fødevarer, så det vil være et intelligent strategisk valg at satse på at holde Danmark helt fri for GMO, siger Paul Holmbech, direktør i Økologisk Landsforening.

26 ud af 30 af EU største supermarkeder har ifølge Paul Holmbech besluttet, at deres egne private label-produkter skal være GMO-fri.

- Jeg forudser, at det bliver et basiskrav til kvalitetsprodukter i fremtiden, at de er GMO-fri. Vi ser det allerede herhjemme med Coops Änglamark-produkter og Føtex' Princip-serie, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbrugere uvidende om GMO-foder

En analyse fra FDB fra november 2009 viser, at kun hver tredje dansker ved, at danske svin, køer og kyllinger bliver fodret med genmodificeret foder. 52 procent ved det ikke, mens 12 procent tror, at foderet er GMO-frit.

- EU har besluttet, at der kun skal mærkes med GMO, hvis der indgår GMO-råvarer i selve produktet. Hvis det er gennem et dyr, så skal der ikke mærkes, siger Paul Holmbech og fortsætter:

- Vi mener, at det mindste krav må være, at det mærkes, men allerhelst så vi et helt GMO-frit Danmark.

Intet salg i GMO-frit svinekød

Danish Crown ønsker dog ikke at gå i svenskernes fodspor. Kommunikationsdirektør Anne Villemoes forklarer til Altinget.dk, at Danish Crown tidligere har udbudt konventionelt svinekød produceret uden brug af GMO-foder:

- For små ti år siden var der ifølge surveys en efterspørgsel efter GMO-frie animalske produkter. Men der er forskel på, hvad folk siger, og hvad folk putter i indkøbskurven. Når det kom ud i køledisken, så var der ikke interesse for at købe det, selv om det var mærket tydeligt som GMO-frit, siger Anne Villemoes til Altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det betyder ifølge Paul Holmbech ikke, at de danske forbrugere ikke ønsker GMO-frit svinekød.

- Det er rigtigt, at det var en fiasko, dengang Danish Crown forsøgte at sælge GMO-frit svinekød, men det er fordi, man ikke skal markedsføre på et enkelt parameter. Det er ikke nok, at det er GMO-frit, siger han.

Paul Holmbech understreger, at Økologisk Landsforening ikke forslår en frivillig ordning, hvor nogle producenter går over til GMO-frit foder, mens andre fortsætter som hidtil. Foreningen ønsker, at alt dansk kød skal være GMO-frit.

Eksport forhindrer fravalg af GMO

Anne Villemoes forklarer dog, at det ikke kun er på grund af de danske forbrugere, at det er problematisk at gøre som svenskerne, men på grund af en massiv eksport. Hvor den svenske produktion i høj grad er baseret på et hjemmemarked med en meget ensartet målgruppe, mens eksempelvis Danish Crown eksporterer omkring 90 procent af sin produktion:

- Vi oplever, at der er meget stor forskel på, hvad det er, man efterspørger i forskellige dele af markedet. Vi kunne godt vælge at anlægge danske eller svenske standarder, men hvis ikke det kan afsættes til merprisen på de øvrige markeder, så bliver det meget kortsigtet, siger Anne Villemoes til Altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke dyrt at producere GMO-frit

Det ærgrer dog SF's fødevarerordfører Kristen Touborg, at Danish Crown gik væk fra ordningen med at producere GMO-frit svinekød. Han var selv en af de svineproducenter, der producerede non-GMO-svin, indtil aftalen blev opsagt af Danish Crown.

- Danish Crown kunne have været først på markedet med GMO-frit kød, så det er en skam, at slagteriet ikke fortsatte den produktlinje, siger Kristen Touborg.

Han oplevede desuden som svineproducent, at det ikke var voldsomt dyrere at producere GMO-frit.

- Jeg tror, jeg gav et tillæg på højst seks kroner pr. 100 kg proteinfoder, hvilket cirka svarede til, at det kostede mig 10 øre pr. kg slagtesvin. Så hvis man virkelig ville gøre noget for at sikre forbrugerne GMO-fri fødevarer, behøvede det ikke koste en formue, siger Kristen Touborg.

Økologisk eneste løsning - men dyr

Han tror på, at billedet ville se anderledes ud, hvis man forsøgte sig med en GMO-fri produktlinje i de danske supermarkeder i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg får flere og flere henvendelser fra forbrugere, der har fundet ud af, at konventionelt kød ikke er GMO-frit, og spørger, om man ikke kan gøre noget ved det. Det eneste jeg kan svare er jo, at de skal købe økologisk. Men det er jo dyrt for mange, og jeg kan godt forstå, at for eksempel en børnefamilie ikke synes, de har råd til det, siger han.

Han afviser dog at lovgive mod GMO-foder i Danmark.

- Det kan man jo for det første ikke, når man er medlem af EU. Og for det andet er jeg generelt ikke tilhænger af en masse forbudslovgivning, siger Kristen Touborg.