Efteråret er højsæson for jægere, som ynder at gå på jagt efter for eksempler fasaner og råvildt. Hvad de fleste landmænd ikke tænker over er, at de i mange tilfælde har mulighed for at tjene penge ved at leje jorden ud.

- Mange landmænd kan tjene rigtigt gode penge på at udleje jagtret på jorden. Samtidig får landmanden en ejendom, der er mere værd, både for andre og for ham selv, for du får levende vildt på din jord, og du ser fasaner og rådyr, når du kører rundt. Normalt vil jægerne stå for udsætning og pleje af vildtet, så samtidigt med, at du får en mere varieret natur, tjener du penge, fortæller jagt- og naturplejekonsulent Kristian Husballe fra rådgivningscentret LMO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rådgivning

Jægere leder typisk efter jord, hvor de kan udsætte, pleje og skyde vildt. Normalt er minimumskravet 25 hektar, men det ses også, at en landmand går sammen med en nabo for at tilbyde et passende areal. Landmænd kan få rådgivning fra en jagtkonsulent og hurtigt "tjene" en god sum penge.

- Jeg kan komme ud og se på din jord, hvor meget, den kan lejes ud for - og hvad der eventuelt kan laves af vildtfremmende foranstaltninger først. Vi laver også en plan, så vildtet bliver på ejendommen, for eksempel ved at placere de vildtvenlige tiltag bestemte steder. LMO sikrer, at alle regler bliver overholdt også i forhold til for eksempel enkeltbetaling og krydsoverensstemmelse, siger Kristian Husballe.

Tilpasset jagtkontrakt

En jagtkontrakt kan tilrettes, så personlige ønsker og behov opfyldes for landmanden. Han kan for eksempel selv bestemme, hvor ofte jægerne må komme, hvilket vildt der må sættes ud, og hvilke plejeforanstaltninger man vil have på din ejendom.

- Landmanden kan leje sin jord ud til jagt samtidigt med, at han selv dyrker jorden. Det er et overset potentiale, som mange ikke ved nok om. Vi kan da absolut kun anbefale, at hvis man er interesseret i at øge værdien på sin ejendom, så kan vi hjælpe med at kigge potentialet ud og lave nogle beregninger, der viser, hvad der bedst kan betale sig, lyder det fra jagt- og naturplejekonsulenten.

Vildet har tre ønsker for at ville være på din jord: Det handler om føde, levesteder og redemuligheder. Disse tre ønsker kan skabes i det eksisterende landskab, f.eks, med vildtstriber, der samtidig pynter med et væld af blomster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jægerne er også typisk med til at lave afværgeforanstaltninger ved høst, for eksempel om aftenen før, der tages slæt. De fleste jægere vil elske at være med til dette, da det sker på et tidspunkt, hvor der ikke må jages. Der kan eventuelt indgå et krav om dette i jagtkontrakten, siger Kristian Husballe.