På Agritechnica 2017 kunne danske Bredal vise revolutionerende nyheder inden for spredeverdenen, i det K-XE-udstyret til producentens spredere blev præsenteret for første gang. K-XE-systemet består af de eksisterende spredetallerkener på Bredals K-serie af bugserede spredere, som er placeret på et hydraulisk sammenklappeligt spredebord, hvor spredetallerknerne sidder med seks meter afstand.

- Det betyder, at vi har mulighed for at gå fra de oprindelige 12-16 meter spredebredde i kalk til 28-30 meter arbejdsbredde, fortæller Anders Buhl, som er én af de tre ejere af Bredal A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tildelingskort er ét godt konkurrenceparameter, og et andet mindst lige så godt er det nye spredebord

- Niels Bie, indehaver af Niels Bie Maskinstation

Han fortæller, at baggrunden for nytænkning inden for området kom fra krav om større arbejdsbredder samt større kapacitet.

- Vi kunne nemmere have lavet en løsning med snegle, bomspredere eller luftspredere, men at vi leverer kalken med bånd til hver spredetallerken giver os en række fordele i forhold til klumper eller andet, som kan føre til et stop af materiale-tilgangen, men frem for alt giver det os en kapacitetssikkerhed på maskinerne.

Testet i Danmark

K-XE-projektet begyndte for tre-fire år siden, hvor de første streger blev tegnet, og man sendte de første prototyper ud på markerne i efteråret 2016.

- Vi havde skulle have testmaskinerne til at køre både mange timer og kubikmeter, og sendte én til Australien, samt én til Niels Bie Maskinstation ved Hatting, fortæller Anders Buhl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i forvejen godt kendskab til Niels Bie, og det er vigtigt i sådan en proces, som en prototype er, for der kommer helt sikkert flere ændringer på maskinen undervejs, understreger Anders Buhl.

'Prototypen' hos Niels Bie Maskinstation kører endnu, og til dagligt er det sønnen, Rasmus Bie, som er fast chauffør på maskinstations Bredal K165, hvor K-XE-spredeværket er monteret. Vi møder Rasmus på en raps-stubmark i august 2017, hvor sprederen for alvor viser sit værd:

- Vi er ovre alle børnesygdomme, selvom der ikke har været mange. Nu får vi i den grad spredt noget kalk med det nye spredeværk, fortæller han fra førersædet på den New Holland T7.315 Heavy Duty, som benyttes til kalkspredningen. Fra traktorens terminal i armlænet styres sprederen ved hjælp af Isobus, ligesom kalken tildeles ud fra et tildelingskort.

Rasmus fortæller, at man flere steder har spredt kalk på 28 meter, hvilket er gået rigtigt godt.

Det nye spredeværk kan desuden benyttes til spredning af gødning, og Bredal fortæller, at arbejdsbredder på mindst 40 meter kan opnås selv med kvælstofgødninger, som er svært at sprede på store arbejdsbreder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele sprederen er desuden fuldhydraulisk.

- Det giver flere fordele, blandt andet kan jeg utroligt præcist styre spredningen ud til skel, hvor jeg let fra traktorens kabine, blot kan tage omdrejningerne af tallerknerne, ved at skrue ned for oliemængden, fortæller Rasmus Bie.

GPS-tildeling af kalken

- Hvor let materialet er at sprede, afhænger meget af kalken, fortæller Rasmus Bie og påpeger, at regnvejr ikke er et problem for den nye spreder, selvom kalken kører tre meter på et 'åbent' bånd, inden det afleveres til spredetallerkenerne.

Hos Niels Bie Maskinstation spreder man rigtig meget kalk fra tildelingskort.

- Nogle steder svinger doseringsmængden meget fra den ene ende af marken til den anden, fortæller Rasmus Bie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det hele foregår fra traktorens terminal og start og stop af sprederen sker udfra de GPS-koordinater, som lægges ind ved hjælp af tildelingskortet.

- Tildelingskort er ét godt konkurrenceparameter, og et andet mindst lige så godt er det nye spredebord, fortæller Niels Bie, indehaver af Niels Bie Maskinstation, som kan fortælle, at maskinstationen har fået nye kunder på baggrund af muligheden for tildeling af kalk fra markens plejespor.

Tre versioner

Hos Bredal har Henrik Egsgaard blandt andet siddet og arbejdet med konstruktionen af det nye K-XE-spredeværk.

- Vi har bygget tre versioner, inden vi er endt, hvor vi er i dag, fortæller han og viser på sin computerskærm, hvordan opbygningen af sprederen ser ud.

- Den første version var en spreder med spredebordet i bag, uden de store justeringsmuligheder. I version 2 havde vi bygget kantspredningen på, og i den endelig version 3 kan hele spredebordet sideforskydes, så der blot kommer materiale ud på ét bånd ad gangen, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den måde, bliver det muligt at sprede kalk, men i særdeleshed også gødning i kiler.

På de nuværende Bredal-spredere kommer materialet stadig ud på begge bånd, når sprederen kører ind i en kile, hvorefter hastigheden på hydraulikmotoren til de enkelte spredetallerkner reduceres så spredebilledet ændres til kilen.

- Vi har ikke helt de samme muligheder på XE-versionen, og derfor sideforskyder vi enheden gradvist, afhængigt af kilen.

Det hele gøres automatisk, og styres fra sprederens computer, eller traktorens terminal, hvis der køres Isobus.