I dag overdrager NaturErhvervstyrelsen nøglerne til den 130 år gamle forsøgsstation uden for Skælskør til den private erhvervsdrivende fond TystofteFonden. Den nye ejerkreds består af de erhvervsorganisationer hvis medlemmer benytter sig af sortsafprøvningen på Tystofte. Med den nye model skal Tystofte geares til vækst.

- Jeg er glad for, at vi har fundet en god og tidssvarende model, som sikrer en fortsat udvikling af et vigtigt område for landbruget, nemlig afprøvning af stærke og sunde sorter. Tystofte ville ikke kunne vokse og udvikle sig på markedsvilkår, hvis den var fortsat som en statsejet virksomhed. Jeg er glad for, at vi ser et stærkt erhverv, som tager ansvar for udviklingen, og går sammen på tværs af brancher om at opbygge et europæisk fyrtårn på området, siger NaturErhvervstyrelsens direktør Jette Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vækst og partnerskaber

Forsøgsstationen rummer nogle af Europas dygtigste eksperter indenfor den særlige disciplin sortsafprøvning. Fremover skal de arbejde i et offentligt-privat samarbejde, som bliver det første indenfor området i Europa.

Med de nye rammer som fondsejet virksomhed bliver der også skabt mulighed for et endnu større samarbejde med forskningsmiljøerne, herunder det nærliggende Flakkebjerg (Århus Universitet).

- Det har været vigtigt for erhvervet at opbygge en base for tekniske afprøvninger af nye sorter, som er 100 procent gearet til at tage fortroppen i udviklingen i erhvervet. Forude ligger muligheder for at tilbyde endnu flere ydelser til de danske forædlere samtidig med, at vi også kan tage flere udenlandske kunder ind, fortæller den nye formand for TystofteFonden Thor Gunnar Kofoed.

Den kommercielle vinkel på arbejdet er dog ikke ny for de knap 30 medarbejdere i sortsafprøvningen på Tystofte. Deres opgaver har hidtil været 97 procent finansieret af kunderne. Ligesom de allerede er i top fem blandt europæiske forsøgsstationer. Hvert år sortsafprøver Tystofte 200-300 potentielt nye sorter på planteområdet.