NaturErhvervstyrelsens støtteordning GUDP, Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, har bevilget 3,6 millioner kroner til udviklingsprojektet Waste2Green, der skal gøre danske svinestalde lugtfri og mere miljøvenlige.

GUDP giver hvert år penge til projekter, som søger bæredygtige løsninger på problemer i fødevaresektoren, og i år går puljen blandt andet til et projekt, der ved at skille gyllefraktionerne ad forhindrer ammoniakdannelse i danske grisestalde. Urinstoffet i gyllen har et højt indhold af kvælstof i form af luftarten ammoniak, som forurener vandområder ved udbringning af gyllen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det ildelugtende stof er desuden et stort problem for svinenes tilvækst og velfærd, og samtidig giver udvindingen af urinstof mulighed for et indbringende videresalg til industriformål som fremstilling af blandt andet plastikmaling og superlim.

- Projektet har et stort potentiale, og den forventede reduktion af kvælstofudledningen er noget, vi prioriterer højt. De mange afledte effekter som bedre tilvækst og gode eksportmuligheder gør, at projektet fortjener støtten, siger bestyrelsesformand for GUDP, Mikael Thinghuus.

På en svinebesætning i Nordjylland har holdet bag Waste2Green demonstreret, hvordan man gennem forarbejdning og filtrering af gyllen kan udvinde det urinstof, der er kilden til ammoniakdannelse og miljøbelastende kvælstofudledning. Nu går projektet ind i en ny fase, som skal videreudvikle processen, så den billigt og effektivt kan imødekomme behovet for reduktion af gyllemængden i animalsk jordbrug.

Avancerede filtre

I samarbejde med AgroTech vil Waste2Green-projektet videreudvikle et procesanlæg til de mange landbrugsbedrifter, som mangler effektive og rentable løsningsmetoder til at overkomme deres gylleproblem.

- Når man samler den faste og den våde affaldsfraktion, der tilsammen udgør gyllen, bliver urinstoffet i den våde del angrebet af enzymet urease fra den faste del. På den måde bliver urinstoffet omdannet til ammoniak, men hvis man indfører vores proces, kommer man ud over alle problemerne. Vi skiller fraktionerne ad og kvæler virkningen af enzymet, og med højteknologiske filtreringer kan vi efterfølgende forarbejde den våde del af gyllen og trække urinstoffet, bakterierne og hormonerne ud, fortæller Jes Erik Thomsen der er direktør og projektleder i Waste2Green..

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektdeltagerne forudsiger, at processen vil kunne reducere kvælstofmængden med syv ton om året for en bedrift med 250 dyrenheder.