Når en ko skal finde sin plads i en sengebås, kommer den nogle gange til at ligge lidt på skrå i båsen. Dermed kan den komme til at genere nabokoen, og den skrå liggestilling fører til en del svineri bag i sengebåsen.

Sammen med landmændene har Orla Hansen A/S derfor udviklet et nyt zig-zag formet nakkerør, der ifølge markedschef Martin Rytter fra Orla Hansen løser problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturlig adfærd

Det nye nakkerør bevirker, at koen guides ind i båsen, så den i første omgang stiller sig midt i båsen. Dermed er det ifølge Martin Rytter mest sandsynligt, at den også lægger sig lige i sengebunden.

- Det sker på en skånsom måde, så koens naturlige adfærd med at snuse til jorden, pendle med hovedet og lægge sig forsigtigt ned på knæ og trække bagbenene ind bliver tilgodeset - og koen har stadig god plads fremad til at rejse sig igen, siger Martin Rytter.

Han fremhæver, at den nye nakkebøjle er et godt eksempel på, hvordan Orla Hansen A/S og danske kvægbrugere samarbejder om nye, funktionelle løsninger til kvægstaldene.

Idéer afprøves

- Udviklingsarbejdet har tidligere ført til nye mobile kalvebokse, flytbare sektioner med mælkeskåleholdere til bokse med fælles kalve, varmelegeme til at montere i rustfrie vandkar og nye beskyttelsesbøjler til vandkopper, der ikke generer ædepladsen ved foderbordet, fortæller han.

- Vi har skabt en spændende samarbejdsform med landmændene, hvor vi afprøver ideer ad flere omgange og bruger de konstruktive kommentarer i det videre udviklingsarbejde. Det er en lærerig proces, hvor begge parter høster gevinsterne. Vi får brugbar viden og kommentarer og landmændene ender med at få nogle stærke løsninger til bedriften, siger Martin Rytter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye lovkrav

Udviklingsarbejdet hos Orla Hansen A/S er præget af, at bedrifterne ændrer sig til større enheder bliver pålagt nye lovkrav, hvor eksempelvis er nye mål og udformninger skal overholdes. Der er samtidig kommet øget fokus på dyrevelfærd og velfærd for medarbejdere i staldene, hvilket Orla Hansen også tager med i udviklingsarbejdet.

- Vi opererer i en meget dynamisk branche, hvor der stilles store krav fra omgivelserne. Det ser vi som en gylden mulighed for at udvikle nye produkter eller forbedre eksisterende produkter i forhold til nye krav, retningslinjer og ønsker fra lovgivere, landmænd og andre interessenter i landbruget. Det er et positivt samarbejde på alle niveauer, og vi får mange nyttige tips og ideer fra brugerne, fortæller Martin Rytter.

Brugbare løsninger

Et andet godt eksempel på et nyttigt tip fra en landmand resulterede i udviklingen af et flytbart beslag. Det bruges til fanggitteret, når udvalgte køer skal blive stående tilbage, når flokken løsnes.

- Det er nu udviklet efter et tip fra en landmand, og det kan med fordel bruges i separationsafdelinger, hvor enkelte køer skal fikseres til dyrlæge eller inseminør. Beslaget er enkelt og robust og kan eftermonteres i et ønsket antal, fortæller Martin Rytter.