Økologisk Landsforening har spurgt samtlige opstillede partier til folketingsvalget, hvilken konkret økologipolitik, de vil arbejde for efter valget. Alle undtagen D og P har svaret. Resultaterne glæder foreningen og viser både tydelige forskelle og ny enighed hos flere partier om mål og politik for økologi.

Det skriver Landsforeningen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er bred velvilje omkring økologi. Men hvis man som vælger ønsker mere økologi i Danmark, gør det en stor forskel, hvor man sætter sit kryds. Vi får ikke en bæredygtig fødevareproduktion og -forbrug uden en offensiv økologipolitik. Økologi er en politisk schweitzerkniv, som beskytter vores natur og drikkevand, bidrager til dyrevelfærd og klima og skaber nye veje i landbruget, siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening.

Spørgsmålene i rundspørgen gik på, om partierne vil arbejde for ambitiøse mål for et større økologisk dyrket areal og forbrug. Samt nye ressourcer til omlægning til økologiske og klimavenlige måltider i de offentlige køkkener; samt investering i økologisk innovation, uddannelse og -markedsudvikling. Alle områder, hvor støtten, ifølge et svar fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til Simon Kollerup (S), er faldet de senere år.

- De væsentligste politiske indsatser, som har været med til at gøre Danmark til verdensførende på økologi, har været under afvikling de senere år. Vi håber, at der efter valget er opbakning til en ny, stærk økologipolitik i Danmark, siger Paul Holmbeck.

Alle partier i folketinget i dag uden for VLAK-regeringen (S, SF, EL, R, AL, og DF) vil arbejde for Økologisk Landsforenings nye målsætninger for økologi; nemlig at 30 procent af landbrugsarealet og 30 procent af fødevaresalget er økologisk i 2030. V og K ønsker mere økologi i Danmark, men har ikke specifikke mål.

- Ambitiøse nationale mål for udvikling af økologi både i landskabet og markedet er med til at mobilisere alle, der arbejder for økologi - fra landmænd til virksomheder og madprofessionelle til det politiske system. Sådan når vi næste år 2020-mål for fordobling af det økologisk areal, støttet af de tidligere VK og SRSF-regeringer, og overgår vores mål for eksport og økosalg i Danmark, siger Paul Holmbeck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Partierne er ikke enige om, hvorvidt de offentlige køkkener skal være drivkraft for økologi og klimaomstillingen, men svarene tyder på nye mål og ressourcer til omstilling. K og DF kan godt stå sammen med S, SF, EL, R, DF og AL om et mål for 60 procent økologi i de offentlige køkkener. På tværs af blokkene svarer alle partier på nær DF, LA og KrD, at man også vil støtte finansiering til kommuner til uddannelse i de offentlige køkkener, der baner vej for den omstilling til mere økologi og klimavenlige måltider med mere grønt, mindre kød og mindre spild.

- Vi så under den tidligere regering, mellem 2012 og 2016, hvordan målet om 60 procent økologi og mere uddannelse i køkkenerne var drivkraft for både økologi- og klimaomstilling i de offentlige køkkener. Det var samtidig et stærkt signal til fødevarebranchen om at tilbyde offentlige køkkener mere økologi og mere samarbejde om grøn omstilling, siger Paul Holmbeck.

Den danske politik for omstilling til mere økologi og klimavenlig mad i de offentlige køkkener har vakt interesse ude i verden og var årsag til, at Danmark vandt FN's Future Policy Silver Award sidste år.

- Det har været en mærkelig fornemmelse at holde taler i Paris, London og Rom om en førende dansk økologipolitik, der samtidig var under afvikling herhjemme. Det er en glæde, at det ser ud til, at det kan blive en politisk prioritet igen. Det er godt for økologi, klimaet og for vores børn, ældre, syge og offentlige ansatte, der spiser de 800.000 offentlige måltider dagligt, slutter Paul Holmbeck.