Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Nyt firma vil gøre det lettere at spise grønt

Af ame - 12. okt. 2017 KL. 12:59

Skal planeten blive mere bæredygtig, må vi i gang med flere og lettere plantebaserede måltider - siger Michael Haase fra den nye virksomhed Plant Jammer.

Glem alt om infrastruktur og regulering - skal planeten blive mere bæredygtig, må vi i gang med flere og lettere plantebaserede måltider. Sådan lyder det fra Michael Haase, founder af den danske food startup Plant Jammer, der anvender kunstig intelligens og big data til at skabe velsmagende retter baseret på grønt, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Michael Haase tog sidste år springet fra corporate-livet hos McKinsey, Merryll Lynch og Novozymes til en tilværelse som fuldblods tech-hippie med startup'en Plant Jammer. De matematiske evner og struktur-træningen skal, ifølge virksomheden, omsættes til at løse de helt store problemer - klimaudfordringerne - ved at modularisere madlavning. Plant Jammers algoritme gør det nemlig ultra-enkelt at tilberede velsmagende og lettilgængelige grøntretter, skriver virksomheden.

Spis planter

- Vi tror på en 'fleksitarisk revolution'. Kan vi få en milliarder mennesker til at spise plantebaseret en dag om ugen, sparer vi ligeså meget CO2, som man ville ved at konvertere samtlige personlige biler i USA, Tyskland, og England til elektriske biler. De helt store planetære forbedringer i bæredygtighed starter ikke med regulering eller store infrastruktur-investeringer... de starter med dig i et køkken, lyder det fra Michael Haase, der er grundlægger og direktør i Plant Jammer.

Jam et uendeligt antal grøntretter

På www.plantjammer.com bygger du din egen opskrift, ved hjælp af algoritmer fra kunstig intelligens og kogekunstens ABC udviklet og struktureret sammen med professionelle kokke, bl.a. den verdensberømte amerikaner Mark Bittman. Dermed kan du på under et minut lave en ret, der er ny, lækker, og matcher dit køleskab, skriver virksomheden. Der er, ifølge virksomheden, mindst fire gode grunde til at anvende Plant Jammer:

1) Lav mad ud fra præcis, hvad ud har i dit køleskab.

2) Planlæg en hurtig ret når du står i supermarkedet og har et minut.

3) Kombinér noget skørt og spis anderledes (opdag for eksempel, at banan og courgette ifølge videnskaben matcher utroligt godt).

4) Spis noget forskelligt hver aften uden at planlægge.

Kunstig intelligens er motoren

- Ved at tage tre millioner opskrifter online og smide dem ind i en algoritme fra Kunstig Intelligens, har vi fundet mønstre. De mønstre skaber et 'smags-landskab', der viser os, hvilke ingredienser smager godt sammen og hvorfor. Herfra har vi i samarbejde med kokke tilført to grundpræmisser i gastronomi. Balancér de fem grundsmage (salt, sødt, surt, bitter, og umami). Kontrastér teksturer (al dente, blød, knasende, og mundfølelse). Sætter man det sammen med en 'modularisering' af madlavning, får man verdens bedste køkkenassistent, som i dette tilfælde vel at mærke er vegetar, siger Michael Haase.

Der findes kun 15 retter i verden

Med udgangspunkt i smags-landskabet og køkkenets ABC har Plant Jammer sammen med Mark Bittman, Plant Jammers amerikanske samarbejdskok, kortlagt, at der i alt kun findes 15 opskrifter i verden. Alle retter er reelt blot variationer heraf. De første fire af disse retter er online på Plant Jammer nu (salat, pasta, wok, og pizza) - men resten følger, skriver virksomheden.

- Plant Jammer vil give alle mulighed for skabe smagsfulde og varierende måltider baseret på grønsager som hovedingrediens. Hvis flere rent faktisk begynder at smage på maden, kan vi ændre fødevarekæden. Ét er, at vi ændrer opfattelsen af, at kød skal have hovedingrediens i vores køkken. Noget andet er, at i dag skubber supermarkederne for en standardisering af fødevarer, hvorfor landmænd udelukkende bliver betalt for volumen. Men hvis vi kan ændre den dynamik, så kan landmænd endelig blive betalt for at producere kvalitetsfødevarer. Det hele starter hjemme i vores køkkener, på vores tallerkener - og med plantjammer.com i din browser, siger Michael Haase.

Plant Jammers første fysiske produkt, Plant Jammers starter kit er netop gået online. Her får du et udvalg af økologiske smagsgivere, der kombinerer de fem essentielle smagskomponenter og giver dig smag til 100 retter: https://www.plantjammer.com/starter-kit.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame