Sprøjtespecialist firmaet Brdr. Toft har i en årrække tilbudt et såkaldt stand-alone bomhøjdeautomatik til eftermontering på nye og brugte sprøjter, kaldet ABL (Automatic Boom Levelling). Gennem det seneste års tid har firmaet sammen med den svenske producent arbejdet intenst på en ny generation af systemet. Første generation havde blot mulighed for at køre med to sensorer, med mulighed for enten at køre på højde og tilt af hele bommen eller på individuel løft af sidebomme.

Det skriver Brdr. Toft i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv første generation havde mulighed for at løfte bommen i forageren under vending og sænke igen, når der tændes for væske til bommen.

Anden generation, der kom for ca. 5 år siden fik mulighed for op til tre sensorer, således at én sensor styrer højden på centersektionen og én på hver side stører det individuelle sideløft.

Ved kørsel i høje afgrøder hvor sprøjten trykker afgrøden i sprøjtesporet, har den midterste sensor svært ved at registrere stabil højde over afgrøden.

Desuden kan det i række afgrøder og ved kørsel i stærk kuperet terræn, være vanskeligt for én sensor i hver side, at registrere ensartet bomhøjde, særligt på brede bomme - en udfordring i øvrigt alle systemer kender til.

- Kører man i rækkeafgrøder vil alene sprøjtens sideværts bevægelser betyde, at sensoren vil måle skiftevis over og mellem afgrøden, hvorved styringen vil forsøge at regulere højden konstant uden at nå i mål, beretter Salgs- og Marketingchef Finn Søndergaard fra Brdr. Toft, og fortsætter

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Monteres flere sensorer i hver side, vil der altid være mindst én sensor pr. side, som registrerer toppen af afgrøden, hvorved man opnår meget større stabilitet i bomstyringen.

Med tredje generation er det muligt at montere op til 12 sensorer på systemet; to sensorer i midten lige uden for sprøjtesporet, så centersektionen får større stabilitet, og op til fem sensorer på hver sidebom. Med så mange sensorer få man en meget stabil højdemåling uanset variation i afgrøde og terræn.

Også softwaren er optimeret i generation tre med flere parametre at trimme bomstyringen på, og bl.a. med mulighed for en mere jævn reaktion i sprøjtens hydrauliksystem.

- ABL systemet er et generelt system tiltænkt alle typer af sprøjter, og altså ikke udviklet til en bestem bom. Det giver nogle udfordringer, da forskellige bomme opfører sig meget forskelligt fortæller Finn Søndergaard og tilføjer.

- men med de mange parametre til indstilling af systemet, kan vi som oftest få de fleste bomme til at køre rigtig stabilt. Vi har eftermonteret systemer på en lang række fabrikater, bl.a. JohnDeere, Hardi, Lemken, Rau, Bargam, Scan-Sprayer m.fl. og har rigtig gode erfaringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Modul opbygget

ABL systemet er modulopbygget, således at man kan starte med to sensorer, og senere koble den midterste sensor på.

Vil man på flere sensorer, kan der tilvælges udbygningsmoduler. Første trin giver mulighed for op til fem sensorer; to i midten og op til to i hver side. Tilvælges endnu et modul kan der monteres op til otte sensorer; to i midten og op til tre i hver side.

Med yderligere et tillægsmodul kan der monteres op til tolv sensorer; to i midten og op til fem i hver side.

Man kan således udbygge systemet efter behov og økonomi.

Plug&Play montering

Artiklen fortsætter efter annoncen

ABL systemet leveres med et færdigt kabelkit med enten Hirschmann (DIN) stik, Deutch stik eller SuperSeal stik. Dermed kan systemet monteres direkte på langt de fleste hydrauliksystemer. Der er et kabel til hver hydraulikfunktion med både et han- og et hunstik. Det eksisterende hunstik afmonteres ventilen og monteres på ABL kablets hanstik, og ABL kables hunstik monteres på ventilen - så er der kablet til hydraulikken, plug&play, og ingen yderligere indgreb i sprøjtens ledningsnet.

Den eksisterende kontaktboks til hydraulik kan betjenes uændret.Til sprøjter uden hydraulik kan Brdr. Toft levere en lille kompakt ventilblok til netop de funktioner ABL systemet skal betjene øvrige hydraulikfunktioner betjenes uændret direkte fra traktorens hydraulik.

Er sprøjten med elektrisk skråtstilling kan dette håndteres gennem en relæboks.