I august kunne Linka Energy aflevere et nyt biomasseanlæg til Hornsyld Købmandsgård, som nu leverer varme til grovvareforretningens fabrik.

- Projektet er gået godt, og Linka har nogle rigtig venlige og kompetente medarbejdere som har været yderst kontaktbare i hele forløbet, fortæller driftsdirektør Lars Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som en del i et større energiprojekt, fik Linka til opgave at levere et nyt biomasseanlæg, designet til afbrænding af kornafrens, komplet med posefilter, PLC styring og 20 meter skorsten. Kedlen blev installeret i det eksisterende kedelrum på virksomhedens adresse i Hornsyld.

Valget af kornafrens som brændsel er ikke en tilfældighed, tværtimod.

- Det er vigtigt at udnytte ressourcerne, blandt andet ved at afbrænde kornafrensen fremfor at bortskaffe denne til anden side, fortæller Lars Christensen, der udover sin rolle som driftsdirektør også indgår i selskabets ejerkreds.

Kedlen kan afbrænde cirka 14 tons afrens i døgnet, svarende til 5.000 liter olie. Afbrænding af kornafrens har derfor også en positiv betydning for miljøet.

Indtil nu har Hornsyld Købmandsgård fået varme fra en 400 kW Linka kedel, som blev installeret tilbage i 2002. I 2012 etableredes TripleA A/S, som fremstiller højtforædlet soyaprotein til foder, og siden er varmebehovet steget betragtelig. Det har derfor været nødvendigt at udskifte den aldrende kedel, med en ny og større. Størstedelen af varmen fra det nye anlæg går netop til procesvarme ved TripleA, ligesom den også anvendes til forvarmning af vand til en dampkedel i foderproduktionen. Der er i forbindelse med projektet blevet lagt 775 meter fjernvarmerør for at fordele varmen mellem afdelingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afhjælper driftsudfordringer

Driftspersonalet har hidtil været udfordret af slaggerdannelse i den gamle kedel, hvilket har betydet ekstra driftsarbejde på op mod en time dagligt. Med sin verdenspatenterede teknologi har Linka i nye kedler afhjulpet denne problematik, så dannelsen af slagger er yderst begrænset. Tidligere skulle der tilsættes kridt for at begrænse slaggerdannelse, men denne tilsætning er ikke længere nødvendig, på den nye kedel.

Det fuldautomatiske anlæg er tilknyttet et eksisterende skraberanlæg, og fødning af brændsel kræver tilsvarende ganske lidt drift. I kedlen er der ligeledes installeret automatisk askeudtag, hvormed asken transporteres fra kedlen til en 20 kubikmeter askecontainer udenfor kedelrummet.

Foruden biomasseanlægget er der leveret et komplet oliefyr som containerløsning. Denne fungerer som backup og hermed garanti for konstant varme.