Det skal være nemmere at håndtere smågrisene uden at skulle gå ind til soen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det mål satte gang i et samarbejde mellem Hammerum Servicecenter og Fink Byg, som sammen har udviklet en ny hytte til frilandsgrise.

Manden bag Hammerum Servicecenter, Thomas Kjærsgaard, har selv 80 økologiske søer og har længe savnet udvikling på området med indretning af frilandshytter. Så da sønnen Christian Kjærsgaard i samarbejde med Jacob Fink selv gik i gang med at tegne og bygge, besluttede Thomas Kjærsgaard sig for at støtte projektet.

- Vi har selv investeret pengene i at udvikle hytterne. Vi kunne nok have søgt midler, men så skal man jo indordne sig under en masse krav, og vi ville gerne gøre det, som vi selv ville, fortæller Thomas Kjærsgaard.

Større dyrevelfærd

Den primære idé med hytterne er, at man skal kunne lukke smågrise ind i et indelukke, som er nemt at komme til fra den del af hytten, som soen ikke kan komme ind i.

- Det er en kæmpe fordel for økologer, at man kan komme til at kastrere og vaccinere smågrisene - for eksempel for lungesyge - uden at soen er der, siger Christian Kjærsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger, at dyrevelfærden også øges, fordi soen ikke skal jages ud, når man skal håndtere smågrisene.

Hytterne er indrettet, så grisepasseren kan gå ind i den bagerste del af hytten. Herfra åbnes en låge ned til det indelukke, hvor smågrisene kan fanges med en lille lem, der lukker af ud til soen.

I hver hytte bor to søer, der har hver sin "lejlighed". På den måde sparer landmanden også en arbejdsgang.

Den første prototype af hytten var bygget med plads til fire søer, men de blev enige om, at den var for stor.

- Producenter af frilands- og økologiske grise har ikke nødvendigvis en teleskoplæsser, så vi har lavet hytten lidt smallere, så den nemt kan flyttes med en minilæsser eller en traktor med frontlæsser, forklarer Thomas Kjærsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stærk hytte

Teamet bag hytten har valgt at bygge den i nogle stærke materialer. Der bliver derfor ikke tale om en discounthytte.

Selve hytten er lavet af sandvitsplader med polyuretanskum, og alt jern er galvaniseret.

- Den skal jo have en vis levetid. Alle delene kan udskiftes i marken med en skiftenøgle, så den behøver ikke køres hjem, når den skal have en ny del, fortæller Christian Kjærsgaard.

Det er planen, at Fink Byg skal producere hytterne, når der kommer gang i salget. Den nye frilandshytte præsenteres for første gang på Landsskuet i Herning, som foregår den 4.-6. juli.