Husdyrbruget er en betydende kilde til udledning af klimagasser. Det er især metan fra dyrenes omsætning af foder samt metan og lattergas fra husdyrgødning i stald og lager, som er problematiske for klimaet, skriver Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet i deres nyhedsbrev.

I Danmark er der i de senere år gennemført omfattende forskning på disse områder, og målt på produktniveau er den danske fødevareproduktion blandt verdens mest klimaeffektive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark og hele verden står imidlertid overfor yderligere krav om reduktion i udledningen af klimagasser, og da Danmark har en forholdsvis stor husdyrproduktion, er der et her stort behov for nye teknologier og driftsformer til at reducere emissionerne fra husdyrproduktionen yderligere.

- Det er ikke sandsynligt, at enkelte forskningsområder kan levere en samlet løsning på udfordringerne. Nye løsninger skal snarere findes i et samspil mellem innovative virksomheder og universiteternes forskningsmiljøer, forklarer Jørgen E. Olesen, som leder indsatsen vedrørende landbrug og klima i Aarhus Universitets Interdisciplinære Center for Klimaforandringer, iClimate.

Netværksmøde

På den baggrund har iClimate taget initiativ til et netværksmøde mellem forskningsmiljøer og virksomheder. Mødet blev holdt mandag den 3. december i Aarhus, og formålet var at inspirere til nytænkning og samarbejde om udvikling af nye teknologier og løsninger til reduktion af husdyrproduktionens klimabelastning.

Der deltog cirka 60 repræsentanter fra virksomheder og vidensinstitutioner i mødet. I løbet af dagen blev der givet korte indlæg, som skulle inspirere til netværksdannelse og videnudveksling. Hovedvægten var dog lagt på diskussion i grupper, hvor deltagerne præsenterede og diskuterede konkrete ideer til begrænsninger i udledningen af klimagasser fra husdyrproduktionen.

- På mødet kom der mange forskellige forslag til emner, som virksomheder mente var relevante at undersøge nærmere, forklarer Jørgen E. Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har efterfølgende samlet emnerne i et katalog, som virksomhederne har fået tilsendt sammen med en oversigt over forskere, som kan kontaktes, hvis virksomheden ønsker at deltage i et samarbejde om det enkelte emne, fortæller han.

Nye teknologier

Både Innovationsfonden og Miljø- og Fødevareministeriet har afsat midler til forskning og udvikling på området. Og håbet er, at virksomhederne og forskningsmiljøer vil gå sammen om at udvikle teknologier og koncepter, der kan bidrage til at reducere udledningen af klimagasser.

- Interesserede virksomheder, som ikke deltog i mødet, er selvfølgelig også velkomne til at kontakte os, siger erhvervskoordinator Margrethe Høstgaard fra DCA ? Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.

- Vi er også interesserede i at høre fra virksomheder, der har teknologier, som ikke traditionelt anvendes i husdyrbruget, men som måske kunne finde ny anvendelse, siger Margrethe Høstgaard.