Havre er en god afgrøde i det økologiske sædskifte- og en afskalning hvor hovedparten af skallerne fjernes- giver nye muligheder for at fodre havren til de økologiske husdyr, lyder det fra LMO.

Muligheden for at afskalle havre vækker vækker ifølge LMO også interesse blandt konventionelle landmænd, der kan se mulighederne i at få energirigt havre i foderrationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Umættet fedt

Havren er kendt for sit høje indhold af umættede fedtsyrer, men skallen udgør en stor del og det høje fiberindhold og dermed en lavere energikoncentration gør at havre oftest fravælges som væsentlig kornkilde i foderrationen til de fleste husdyr, skriver LMO.

Hos økologerne er havren dog en interessant kornart, da den fungerer godt i sædskiftet, siger LMOs økologichef, Peter Mejnertsen.

- Havre er den bedste kornafgrøde i det økologiske sædskifte. Den giver et højt udbytte, yder en god ukrudtskonkurrence og udnytter grøngødning godt. Det er den perfekte afgrøde i et sædskifte med efterafgrøder og kløvergræs, siger han.

Øger foderværdien

Ifølge økologichefen vil en afskalning af havren øge foderværdien markant. Når havren afskalles fjernes 20-25 procent med skallerne. Den afskallede kerne har en energikoncentration på niveau med hvede. Samtidig er både fedt- og proteinindholdet højere.

- Det betyder, at med afskallet havre kan økologerne hæve fedtniveauet i rationen uden at få den fiberrige del med, siger Peter Mejnertsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger på, at den afskallede havre derfor kan være et godt boost i foderrationen. Afskallet havre har en god aminosyresammensætning, hvilket også gør kornet interessant til smågrise, slagtekyllinger og æglæggende høns.

- Med afskallet havre kan du begrænse dit indkøb af kraftfoder til dyrene uanset om det er kvæg, grise eller fjerkræ. Afskallet havre er særligt velegnet til højt ydende malkekøer, diegivende søer, smågrise og fjerkræ. Afskallet havre er en naturlig og værdifuld fedtkilde til økologisk malkekvæg, siger LMOs økologichef.

Demonstration til event

For at give en demonstration i mulighederne med afskallet havre, inviterer LMO Økologi i samarbejde med Ellinglund til økologi event torsdag den 28. september. Ellinglund er begyndt at fodre malkekøerne med afskallet havre, og det vil være muligt at få en demonstration af hvordan afskalleren virker, skriver LMO.

- På Ellinglund er der gang i flere ting. For eksempel er Ellinglund begyndt at bruge CowConnect til digital foderstyring, samt automatisk dataoverførsel af udbytterne i marken. Det betyder, at der nu laves daglige foderkontroller. Her ser vi rigtig mange muligheder fremadrettet, fortæller økologirådgiver Kirstine Flintholm Jørsensen, der er LMOs koordinator på eventet.

Der vil samtidig være en demonstration af hvordan markerne dyrkes- med pløjefri dyrkning og ny sammensætning af efterafgrøderne skal forbedre muldlaget og jordens frugtbarhed på den økologiske bedrift, hvor temaerne også er høj mælkeydelse, god holdbarhed hos køerne og høj selvforsyning.