Martin Hansen fra den danske importør HCP Nordic har fået ansvaret for at introducere nye læssemaskiner på det danske marked. Det drejer sog om Qtrak-maskiner, der produceres af italienske CSF MultiOne.

Størrelses- og funktionsmæssigt placerer læssemaskinen sig midt imellem en traditionel minilæsser og en af de større gummihjulslæsserem fortæller Martin Hansen, der forventer sig meget af den nye maskintype.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Måske burde man indføre en ny kategori med navnet mellemlæsser, siger han.

- Den er på mange måder et godt bud på en allround-læsser til anlægsgartnere, håndværkere og entreprenører med behov for en robust, stabil og smidig maskine til lidt af hvert. Forholdet mellem brugsværdi og pris er fordelagtigt, og med en leasingaftale gennem HCP Finans kan de fleste få råd til at have den i maskinparken, lyder det fra Martin Hansen.

Smidighed og stabilitet

Qtrak er bygget på en fast ramme, hvis opgave er at give et stabilt og robust 'fundament' for resten af maskinen. Den faste ramme går samtidig ikke ud over manøvreringen, lover HCP Nordic.

Når Qtrak stilles til 4-hjulsstyring, svinger foraksel og bagaksel hver sin vej for at give maskinen samme smidighed som en midjestyret maskine.

Og når den stilles til krabbestyring, kan læsseren næsten køre sidelæns eller i hvert fald flytte sig diagonalt i forhold til dens egen længdeakse. Det kan må få glæde af på for eksempel bygge- og anlægspladser, påpeger HCP Nordic.

Artiklen fortsætter efter annoncen

33-49 hk

Qtrak leveres i to serier. 1200-serien har henholdsvis 33 eller 39 hk, som leveres af 3-cylindrede Yanmar motorer, mens 1500-serien leveres med 49 hk, som leveres af en 4-cylindret Yanmar. Begge modelserier kan leveres med teleskoparm, hvis kunderne har behov for det.

En af de store forskelle mellem de to serier er transmissionen. 1500-serien overfører motorens power mekanisk fra en hydrostatisk gearkasse, mens 1200-serien har fuld hydraulisk drift via oliemotorer i hjulnavene.

Tophastigheden er 20 eller 25 km/t afhængig af model, oplyser HCP Nordic.

Finurlig maskine

Den 4-cylindrede dieselmotor i 1500-serien styres elektronisk, så forholdet mellem kraftbehov og ydelse hele tiden optimeres, og arbejdet udføres med minimalt brændstofforbrug.

Motoren driver også en hydraulikpumpe, som leverer 71 liter/min. og et tryk på 240 bar til læssearmen. Det giver ifølge importøren rigelig olie til at sikre kvik, men jævn bevægelse af armen og en løftekraft på cirka 2000 kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Armen når fra jordoverflade til topposition på 4,2 sekunder. Endelig har Qtrak trinløs hastighedsregulering fra 0-20 (25) km/t i begge retninger med kørepedal.