sonsoreret-indhold

Kartoffelmelsproduktionen er blevet et sandt eksporteventyr for den danske fødevareindustri. År efter år har produktionen slået rekord med stigende efterspørgsel på det hvide guld fra hele verden, og det har givet de danske kartoffelavlere nye muligheder for attjene penge. Med en stigende efterspørgsel følger også stigende krav til kartoffelavlernes kapacitet.

Mere direkte levering

Med de nye krav skal de gamle producenter køre flere kartofler direkte ud på fabrikken, og der er derfor mindre behov for at fylde vores lager

Anders Dyrberg, formand for Karup Kartoffelmelsfabrik og kartoffelavler

Anders Dyrberg, der er formand for Karup Kartoffelmelsfabrik og aktiv kartoffelavler med 225 hektar industrikartofler, mærker selv forandringerne og de nye krav. I hans tilfælde er kapaciteten dog allerede gearet til at kunne følge med:

- Med de nye krav skal de gamle producenter køre flere kartofler direkte ud på fabrikken, og der er derfor mindre behov for at fylde vores lager eller opbevare dem i kuler udenfor. På den måde bliver det faktisk lettere for os, og vi undgår det værditab, der kan være i at opbevare kartoflerne i kuler, siger han.

Store krav til kapacitet

For de nye avlere eller dem, der ønsker at udvide produktionen, kan der derimod komme udfordringer med kapaciteten, hvis udstyret ikke er rigtigt dimensioneret. En løsning for dem kan blive at gå sammen om at investere i en kapacitetsmaskine. De nye avlere kan her trække på de gode erfaringer fra etablerede avlere, som allerede har benyttet modellen med at dele udstyr.

Derudover står GRIMME Skandinavien altid klar med rådgivning i forhold til kartoffelavl, så de nye avlere kommer godt fra start og får andel i kartoffelmelsbranchens succes.

Mulighed for 15 tons tank

Uanset, hvilke konsekvenser, kravene fra kartoffelmelsfabrikkerne vil have for de etablerede og nye kartoffelavlere de næste år, har GRIMME flere kapacitetsmaskiner på markedet til at hjælpe med at løse kapacitetsudfordringerne. Den nye, firerækkede, selvkørende VENTOR optager er den største med en kartoffeltank på 15 tons. Den kan være én ud af flere løsninger, som kan sikre en effektiv produktion, så kartoffelavlerne er klar til at følge med den store, globale efterspørgsel på kartoffelmel.

Læs mere om GRIMME EVO 290 Airsep, der frasorterer sten her.