Salmonella, listeria og campylobacter, der kommer med hjem fra køledisken og ender i aftensmaden, er noget vi alle helst vil undgå, skriver Dansk Standard i en pressemeddelelse. Ikke desto mindre er der jævnligt eksempler på, at der gemmer sig farlige bakterier i vores fødevarer. Det skyldes ikke mindst mangelfuld hygiejne, der igen ofte er en følge af et mangelfuldt hygiejnisk design af maskiner og udstyr.

En kommende nordisk standard for hygiejnisk design af maskiner til fremstilling af kød, fisk og skaldyr skal gøre det lettere at komme de uønskede bakterier i maden til livs. For fødevaresikkerhed og hygiejne begynder længe før fødevarerne bliver producerede - nemlig allerede hos de virksomheder, der designer fødevaremaskinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lettere at stille klare krav til hygiejnen

- Den nye standard vil gøre det lettere for fødevareproducenter at stille klare hygiejnekrav til leverandører af maskiner og udstyr til fremstilling af fødevarer. Dermed bliver risikoen for at påføre forbrugerne farlige bakterier mindre. Hvis maskinerne ikke er lavet korrekt, kan bakterier nemlig nemt formere sig, forklarer Hans Morten Henriksen, direktør i Maskinsikkerhed ApS og formand for det udvalg under Dansk Standard, der står bag den nye standard og fortsætter:

- Og køberne vil ofte gerne betale ekstra for et bedre hygiejnisk design, men har svært ved formulere sine krav i et udbud, og kan komme til at betale ekstra for maskiner, der alligevel ikke opfylder ønskerne. Jeg har selv været der: Både som indkøber, der blev skuffet, og som maskinsælger, der tabte ordrer, fordi køberen ikke kunne se forskel: "Den billige var jo også i rustfrit".

Ifølge Dansk Standards pressemeddelelse har målet med standarden således været at udvikle en metode, så køber og sælger kan blive enige om niveauet, så tilbud kan blive troværdige, og maskinfabrikanten kan få en rimelig betaling for sin indsats. Og så køber ikke ender med katten i sækken.

Standarden, der netop har været i høring og forventes at udkomme senere på året, vil give køber bedre muligheder for at specificere sine krav så detaljeret, at forskellige leverandører kan give et relevant tilbud, som nemt kan sammenlignes med andre tilbud.

- Med den nye standard i hånden kan køber specificere sine krav til udstyret mere detaljeret, og leverandøren kan prissætte herefter. Det betyder, at hygiejneniveau og pris på udstyr er tilpasset de konkrete hygiejnekrav forskellige steder i produktionen, siger Hans Morten Henriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forslaget til den nye standard angiver fire forskellige hygiejneniveauer, hvor det laveste niveau er Maskindirektivets minimumskrav til hygiejnisk design som tolket i EN 1672-2.

Der var brug for nye standarder på området - og det er den kommende nordiske standard et første skridt på vejen til.

- Hensigten med den nye nordiske standard er, at den skal indgå som inspiration i et kommende internationalt arbejde med udvikling af standarder for hygiejnisk design i CEN- og ISO-regi, og samtidig gældende som Maskindirektivets minumskrav. Og det arbejde skal munde ud i forskellige europæiske og internationale standarder tilpasset forholdene i de forskellige brancher: kød og fisk, tørt foder, vådt foder, slik, olier etc., fortæller Søren Nielsen, konsulent i Dansk Standard.

Det internationale arbejde i ISO-regi har til formål at udvikle standarder, der er accepteret globalt, og som kan harmoniseres som Maskindirektivets minimumskrav. Arbejdet med udviklingen af et sæt ISO-standarder for hygiejnisk design forventes at starte op i 2019, skriver Dansk Stanard i pressemeddelelsen.