EU-parlamentet skal godkende kommissionsformand José Manuel Barrosos nye kommissærhold og har derfor alle kandidaterne til individuel eksamen i politiske visioner og kendskab til deres nye område. Og allerede nu har landbruget vist sig at være en varm kartoffel.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den nye budgetkommissær og den nye landbrugskommissær har nemlig et meget forskelligt syn på, hvordan EU's landbrugspolitik skal se ud i fremtiden, lyder det fra Venstres Anne E. Jensen. Hun sidder i parlamentets budgetudvalg og var tidligere på ugen med til at udspørge Janusz Lewandowski, der efter planen får ansvaret for EU-budgettet, hvoraf mere end 40 procent går til landbruget.

Her fik hun en klar fornemmelse af, at polakken er en mand, der "tror på frihandel og har tiltro til markedskræfterne", og som dermed kommer til at udgøre en modvægt til rumæneren Dacian Ciolos, som påtænkes at overtage Mariann Fischer Boels plads som landbrugskommissær.

- Vi vil jo få en landbrugskommissær, som er meget konservativ, siger Anne E. Jensen om Dacian Ciolos, der af de fleste regnes for at følge den franske linje, hvilket betyder, at han vil tøve meget med at røre ved landbrugsstøtten.

Budgetkandidat Lewandowski gjorde det dog også klart i sin høring, at han ikke tror på, at et kommende landbrugsbudget vil snige sig under de 33 procent af den samlede EU-kage, som før er blevet præsenteret som et mål for det budget, der skal træde i kraft i 2013.

Og han understregede, at der er en "meget stærk landbrugslobby" og ikke mindst det såkaldte landbrugets G22, der består af landbrugsministrene fra 22 ud af 27 EU-lande, der vil stille sig i vejen for de helt store beskæringer af landbrugsmidlerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christel Schaldemose (S) skal som en del af parlamentets landbrugsudvalg være med til at grille den kommende landbrugskommissær på fredag. Den rumænske teknokrat, der kun har en ganske kort politisk karriere som landbrugsminister bag sig, har som embedsmand været til knyttet EU-Kommissionen og er dermed fagligt klædt på til rollen.

Og Schaldemose forudser da heller ikke, at Dacian Ciolos vil komme på dybt vand på det faglige. Især i lyset af, at et klart flertal af parlamentets landbrugsudvalg støtter en landbrugspolitik af den gamle skole med stor direkte støtte, hvilket de fleste regner med, at han også vil stå for.

Men Ciolos kommer til at blive udspurgt om, hvordan det kan være, at EU-Kommissionen måtte lukke for pengekassen med EU-midler til de rumænske landmænd efter betydelig svindel blev afsløret, mens han var minister.

- Han bliver nødt til at have fundet et ordentligt svar på, hvordan han har tænkt sig at få styr på landbrugsstøttemidlerne, når han ikke kunne finde ud af at klare det ordentligt i sit eget land, siger Christel Schaldemose.