Det nye DanAvl P/S er klar til at gå i luften, og etableringen af det nye selskab gennemføres den 1. december 2017 med fuld opbakning fra ejerkredsen og bestyrelserne i hhv. Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Dansk Svineavl og DanAvl Opformering. Tilbuddet om en leverandørkontrakt står åbent til og med 31. december 2017.

- Gennem mere end 100 år har danske svineproducenter skabt og leveret et af verdens bedste avlsprodukter. Nu er det tid til at realisere næste kapitel, siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion om etableringen af DanAvl P/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gennem de seneste ti år har udlandet virkelig fået øjnene op for dansk svinegenetik, men vi mærker også en stigende international konkurrence, som vi skal ruste os til. Med den gamle model er der alt for mange sælgere af DanAvl-genetikken, og det presser både priserne og udfordrer vores førerposition på verdensmarkedet. Det nye selskab vil derfor fortsætte udviklingen af verdens bedste produkt og samle eksporten i ét salgsapparat, siger Erik han.

En lang proces

I september fik DanAvl P/S grønt lys fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter det, Erik Larsen kalder "en lang proces" og i oktober kunne selskabet meddele, at man havde opnået den såkaldte "kritiske masse" af leverandøraftaler.

75 procent af avlssøerne i Landrace og Yorkshire og 65 procent af avlssøerne i Duroc er med i det nye DanAvl. For alle tre racer gælder, at avlerne i det nye DanAvl har så mange renracede søer, som kan anvendes i avl, så avlsfremgangen kan fastholdes. Anskues det samlet, som alle DanAvls leverandører (inkl. udlandet), har DanAvl efter 1. januar 95.000 opformeringssøer mod 119.000 søer i dag.

- Jeg er da ked af, at det ikke er alle, der ser sig selv i det nye selskab. Det må vi acceptere og respektere. Og der er helt sikkert også ting undervejs, vi kunne have håndteret anderledes. Sådan ser det ofte ud i bagklogskabens klare lys, siger Erik Larsen, som understreger, at selvom processen har været lang, ser han lyst på fremtiden for DanAvl P/S og udviklingen af avlsarbejdet:

- Vi tror på, det er den rigtige model, vi har valgt - til gavn for hele dansk svineproduktion. Og jeg mener det selvfølgelig, når jeg siger, at min dør er åben - det er min telefon også. Vi vil gerne have så mange med som muligt, og derfor har vi forlænget fristen for at indgå leverandøraftaler til nytår, siger Erik Larsen.