Der er skruet betydeligt op for fagene ledelse, økonomi og strategi og sat særlig fokus på markedsføring, innovation og internationalisering i landbrugets nye lederuddannelse Agro Business Management. Fag som fremtidens ledere, ifølge eksperterne, har brug for i deres faglige rygsæk.

Agro Business Management udbydes på Erhvervsakademi Aarhus, afdeling Vejlby. Her har man i forvejen solid erfaring i at uddanne jordbrugsteknologer og agrarøkonomer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På den nuværende lederuddannelse møder vi en gruppe studerende, der når de starter, er indstillede på at tage hele lederuddannelsesforløbet frem til og med agrarøkonom. For dem er Agro Business Management en mulighed for, fra begyndelsen, at være på hold med ligesindede og få en kompetencegivende videregående uddannelse, siger uddannelsesleder Lars Villemoes.

Samtale inden optagelse

Ifølge Lars Villemoes giver en toårig sammenhængende uddannelse mulighed for at udbygge den økonomiske faglighed, tilføje nye kompetencer og generelt opnå et højere niveau end i den nuværende lederuddannelse.

- Den nye uddannelse skal ikke erstatte den nuværende landbrugslederuddannelse, men være et supplement. Kravene til de studerende vil være højere. Vi tager en personlig samtale med hver enkelt elev, så vi sikrer, at det er de rigtige studerende, der starter på uddannelsen, forklarer uddannelseslederen.

Agro Business Management starter til februar. I første omgang med 14 studiepladser som på sigt skal vokse til 24 pladser.

Brug for topledere

Indenfor fem til ti år være 5.000 til 7.000 store virksomhedslandbrug, der vil have aktiviteter indenfor fødevareproduktion i stor skala, energiproduktion, men også forædling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler for en stor del af bedrifterne om at udvikle forretningen hen imod større værdi i de produkter, landmanden afsætter. Samtidig er landmanden i den grad trådt ind på den internationale scene de senere år med landbrugsaktiviteter i både Europa og sågar Afrika. Det stiller store krav til lederne om, at de kan agere i store landbrugsvirksomheder med mange ansatte og et komplekst virksomhedssetup, forklarer udviklingschef Jakob Lave, Videncentret for Landbrug i Skejby.

Han lægger desuden vægt på, at den nye uddannelse er en formel videregående uddannelse, der giver adgang til at læse til professionsbachelor - f.eks. PBA i innovation og entrepreneurship - samt mulighed for at få merit til andre videregående uddannelser.