Aalborg Maskinforretning kan i år fejre 60 års jubilæum i maskinbranchen.

I løbet af de 60 år er der sket meget. Både med branchen og med Aalborg Maskinforretning, som fra 1. oktober 2016 ikke længere hedder Aalborg Maskinforretning, men skifter navn til Almas Agro A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede i 1958 blev Aalborg Maskinforretning autoriseret Claas-forhandler og det har de været lige siden.

Virksomheden har dog også omfattet andre forretningsområder end maskinhandel. Sidsti 1990'erne og op gennem 00'erne udvidede forretningen sig til også at omfatte silo- og kornhåndtering og en stor have/park-afdeling.

Men som tiden gik og de forskellige forretningsområder voksede sig større, og blev forretninger i forretningen, var det nødvendigt at skille maskinhandlen, kornhåndteringsdelen og have/park-forretningen fra hinanden. Dette skete også som led i et generationsskifte. Og som sagt, så gjort. 1. januar 2013 blev Almas Park & Fritid en selvstændig virksomhed. Og seks måneder senere fulgte Almas Korn så efter.

Derfor består Almas Agro nu af hovedforretningen i Brønderslev og en afdeling i Hvam nord for Viborg. Det er også en af årsagerne til at virksomheden nu ikke længere kalder sig Aalborg Maskinforretning - adressen i Aalborg er solgt fra og virksomheden drives nu fra hovedsædet i Brønderslev.

Ny direktør - ny start

Et par år senere valgte ejer og direktør Børge Vestergaard at trække sig tilbage fra den daglige drift og overlade roret til en ny direktør. Og 1. december 2015 overtog Stig Risdahl Knudsen direktørstolen i Aalborg Maskinforretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de første ting, den nye direktør tog fat på, var at skære forretningen ind til benet. Der skulle fokuseres på lige præcis det, som maskinforretningen var bedst til. Og for at finde frem til kernen af forretningen, havde den nye direktør samtaler

- Da jeg kom til, talte jeg med både medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere for at finde frem til hvad vi egentlig var bedst til her i forretningen. Det var faktisk ret interessant, for der tegnede sig hurtigt et billede af, at det vi gjorde allerbedst var at være en servicevirksomhed, siger Stig Risdahl Knudsen.

Men det var ikke nok at fokusere på at være en servicevirksomhed. Stig Risdahl Knudsen ville gøre forretningens profil endnu skarpere. Derfor besluttede han og bestyrelsen, at virksomhedens fokus fremover skulle være at "levere full-line service af maskiner og professionel service til markmekanisering hos den kvalitetsbevidste bruger", som Almas Agro A/S skriver på deres hjemmeside.

Med den beslutning valgte Almas Agro at fokusere på maskiner, der har med markarbejdet at gøre. Det vil sige traktorer, maskiner til jordbearbejdning og såteknik, sprøjter og gødningsspredere, høstmaskiner til korn og grovfoder samt vogne til transport af afgrøder og læssemaskiner.

- Ved at fokusere på markarbejdet, så vi kan være rigtigt skarpe der. Så ved jeg godt, at vi samtidig vælger en del forretning fra. Eksempelvis fuldfodervogne og andset indendørs mekanisering, som vi ikke fører. Og det er klart, at det koster selvfølgelig noget omsætning at kunderne køber deres fuldfodervogne et andet sted. Men vi tror på, at det betaler sig i det lange løb. Og indtil videre har vi oplevet, at vi har fået en del flere kunder, som samstemmende melder ud at de er meget glade for den vej vi har valgt, forklarer Stig Risdahl Knudsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valg betyder også fravalg

For Stig Risdahl Knudsen betyder det at vælge også at fravælge. Og det har haft store konsekvenser for de produkter, Almas Agro har på hylderne. For direktøren handler det om at fokusere på lige præcis de ting, som virksomheden er god til. Derfor er sortimentet hos Almas Agro ikke længere så omfattende, som tidligere. Til gengæld er direktøren helt sikker på at virksomheden kan levere en service, som er helt i top.

- Det siger sig selv, at hvis man skal kende fem forskellige fabrikater af såmaskiner, så kræver det, at du sætter dig grundigt ind i hver enkelt maskine. Og det kræver både tid og fokus. Samtidig vil man ikke få nok enheder ind til at opbygge den fornødne ekspertise, så man kan kalde sig ekspert i lige netop den maskine. Og det er det niveau, vi gerne vil kunne tilbyde vores kunder service på. På hvert enkelt af de produkter, vi tilbyder, siger Stig Risdahl Knudsen.

Konsekvensen er blevet at Almas Agro ikke længere tilbyder en række forskellige produkter, som kan det samme. Filosofien er klar. Det handler igen om at fokusere og specialisere sig i de produkter, der føres over hele linjen.

- Det er jo ikke fordi, de fravalg vi har gjort os, ikke er gode produkter. Vi har bare vurderet, at det både for os og kunderne, er bedre at vi fokuserer benhårdt på de mærker vi har i huset og lade andre om at håndtere resten, siger Stig Risdahl Knudsen

Også i forhold til de brugte maskiner, er Stig Risdahl Knudsens strategi klar. Når Almas Agro får en brugt maskine i bytte, som ikke er blandt det sortiment som forhandles som nye i forretningen bliver de solgt videre til andre forhandlere eller eksporteret. For som direktøren siger, så handler det om at fokusere på det, man er bedst til og lade andre om at gøre de ting, man ikke selv er god til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er den bedste måde at sikre os, at vi leverer den samme høje service over hele linjen. Det betyder så selvfølgelig også, at vi ikke gør noget ved maskiner, vi ikke tænker at gensælge. Så sælger vi dem videre i den stand vi får dem ind. Og så er det op til andre, at sætte dem i en stand, så det kan sælges igen, siger Stig Risdahl Knudsen.