For mange landbofamilier er fyring med biobrændsler i form af brænde en naturlig del af deres varmeforsyning, og derfor er der da også udbredt modstand i forhold til regeringens påtænkte brændeafgift.

Men der er ikke meget hjælp at hente fra Det Økologiske Råd, som foreslår en afgift på brændefyring, som afhænger af, hvor ofte man fyrer, hvor meget brændeovnen eller anlægget forurener, og om man bor i eller udenfor større byer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det Økologiske Råd mener, at der er "gode argumenter for at afgiftsregulere den sundhedsskadelige luftforurening fra brændefyring", som påstås at resultere i 200-250 for tidlige dødsfald i Danmark og "sundhedsskader for flere milliarder kroner".

Smartere afgift

- Der er behov for en afgift på brændefyring, der er ansvarlig for cirka 70 procent af landets samlede partikeludledning. Alle kraftværker tilsammen udleder kun to procent. Men afgiften kan gøres smartere end politikernes forslag, siger Kåre Press-Kristensen, der er seniorrådgiver i Det Økologiske Råd.

Det Økologiske Råd foreslår, at der fremover betales en afgift hver time, brændeovnen anvendes. Det skal registreres via en temperaturmåler med en temperaturføler i skorstenen. Måleren aflæses årligt og kontrolleres ved skorstensfejerens periodiske tilsyn.

Timetaksten skal afhænge af fyringsenhedens forurening. Dertil skal lægges biomasseafgiften.

Større miljøgevinst

Det Økologiske Råd hævder, at regeringen med en sådan afgift opnår en væsentlig større miljøgevinst end ved brændeafgiften, da den "motiverer til at udskifte gamle brændeovne med nye, der forurener væsentlig mindre og derved får lavere timeafgift":

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig bliver andre varmekilder mere økonomisk attraktive. Endelig bliver grænsehandlen uinteressant, da afgiften betales, uanset hvor brændet kommer fra, oplyser Rådet.

Da skader fra brænderøg ifølge DØR er mindre udenfor byerne, og da "brændefyring let kan undværes i byer med kollektiv varmeforsyning", ønsker Det Økologiske Råd samtidig at lade afgiften afhænge af, om der er tilgængelig kollektiv varmeforsyning.

Finurlige ting

Liberal Alliances miljøpolitiske ordfører Villum Christensen har ikke ligefrem rosende ord til overs for forslaget fra Det Økologiske Råd, og han mener ikke, at forslaget ændrer ved det grundlæggende problem, at der lægges begrænsninger i form af afgifter på noget, "man i virkeligheden vil have mere af":

- Hvis man vil have flyttet forbruget fra olie og kul til biomasse, nytter det ikke noget at finde på nye finurlige ting i form af nye afgifter. Det er bare en ny gang bureaukrati, der trækkes ned over borgerne. Forslaget fra Det Økologiske Råd kan ikke gennemføres med fornuften i behold, siger Villum Christensen til Maskinbladet.dk.

Naturligt

Han tror heller ikke på de tal, der hævder, at mange årligt dør på grund af forurening fra brændeovne:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De målinger giver jeg ikke meget for. Der er ikke noget mere naturligt, og det er en del af vores kultur, end at samle brænde og bruge det til at varme op for familien. Det har man gjort i århundreder. Lægger man afgifter på brænde, vil der i stedet blive fyret med ophuggede paller og andet, som formentlig kan være giftigt. Jeg giver ikke ret meget for de der skræmmeeksempler, siger Villum Christensen.

Hør interviewet med Villum Christensen her.

Fakta om klassificering af ovnene:

Ikke-Svanemærkede brændeovne falder i klassen "stor forurening"

Svanemærkede brændeovne under "middel forurening"

Artiklen fortsætter efter annoncen

Træpillefyr, træpilleovne og nogle to-kammer brændeovne falder under "lille forurening".