Kort tid før folketingsvalget indførte daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) en række lempelser af den ordning, der gør, at udenlandske studerende kan komme til Danmark og arbejde til en praktikantløn inden for landbrugsområdet, skriver Fagbladet 3F.

Den nye udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har nu valgt at trække alle lempelser tilbage. Han begrunder tilbagetrækningen med, at han er nervøs for social dumping i landbruget:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er glad for, at vi har en praktikantordning, hvor unge kan komme til Danmark og arbejde i landbruget. Men det skal være en ordning, der har et reelt uddannelsesmæssigt sigte - det skal ikke være en bagdør til billig arbejdskraft, siger Mattias Tesfaye til Fagbladet 3F.

- Jeg er nervøs for, at de lempelser af reglerne, som Inger Støjberg lavede, ville betyde, at for eksempel færdigt uddannede fodermestre fra Ukraine kom til Danmark og lavede fuldgyldigt arbejde til en meget lav løn. Skal de til Danmark, skal det være til en normal løn - ellers vil der være tale om social dumping, siger Mattias Tesfaye.

Ifølge Fagbladet 3F er der tale om fire lempelser;

Der stilles nu igen krav om sprogtest til de studerende. For det andet må de unge igen kun have en alder på op til 30 år - Inger Støjberg hævede grænsen til 35 år.

Den tredje lempelse går på, at de unge fremover kun være her i 12 måneder - den tidligere minister hævede opholdet til 18 måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og den fjerde tilbagerulning handler om, at der nu igen stilles krav om, at praktikopholdet i Danmark skal supplere en uddannelse i hjemlandet. Der må altså ikke være tale om uddannet arbejdskraft.