Viborg Kommunes Park og Vejservice har fået installeret en tosøjlet lift til servicering af virksomhedens traktorer og andre maskiner.

- Den er slet ikke til at undvære. Arbejdsforholdene er væsentligt bedre, når traktoren løftes op i arbejdshøjde, i stedet for at mekanikeren skal rulle ind under traktoren på et liggebræt, påpeger Gunner Pedersen, mekaniker hos Viborg Park og Vej, som klarer mange reparationer på egen maskinpark på eget værksted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fremhæver desuden, at eftersyn og service på traktoren bliver betydeligt grundigere udført, når traktoren løftes op i passende arbejdshøjde:

- Man opdager lettere utætheder og andre skader, som kan reddes før det er for sent. Eksempelvis havde vi en traktor med rabatklipper, hvor tre ud af fire bolte var knækket i et beslag under traktorens bagaksel. Hvis blot mekanikeren havde ligget på et rullebræt var sandsynligheden for at han havde opdaget skaden meget lille. Desuden har man også mere magt over tingene, når man står og spænder omløber på hydraulikslanger og lignende, frem for at ligge ned til arbejdet.

Oprindeligt til lastbiler

Viborg Kommune så liften hos Volvo Truck Center i Viborg. Liften er oprindeligt udviklet til lastbiler og busser, men udmærker sig ganske perfekt til landbrugsmaskiner:

- Viborg Kommune er den første, som har fået leveret en lift til traktor, men vi forventer os rigtig meget af liften, og skal snart leverer endnu en lift til et renoveringsfirma på Fyn, som blandt andet skal løfte en 30 ton gummiged med liften, fortæller Lars Storgaard, Markedsansvarlig hos AC Hydraulic i Viborg, som har udviklet liften.

Liften kan tilpasses langt de fleste landbrugsmaskiner, da afstanden mellem de to søjler går fra 1,65 til 7,5 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mens den forreste søjle står fastmonteret, så kan den bagerste søjle skydes frem og tilbage i længderetningen hydraulisk, fortæller Lars Storgaard.

Det hele foregår fra en håndholdt terminal, hvor man med touchbetjening og trykknapper forskyder søjlerne, samt løfter dem op og ned.

Gemt i jorden

Hele liften støbes fast i værkstedsgulvet, og når liften ikke er i brug, så kan den holde til et tryk på hele syv ton. At liften køres ned i jorden betyder at liften går under betegnelsen "inground lift".

- Det betyder, at værkstedet ikke bliver "handicappet" i det område, hvor liften er placeret, der kan sagtens parkeres mindre traktorer og landbrugsmaskiner over pladerne i gulvet, som skjuler søjleliften, påpeger Lars Storgaard.

Når der skal graves ud til liften, så kræver det et hul på to meter til at sænke søjlerne ned i, når den ikke bruges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Længden på liften afhænger helt af det enkelte kundeønske, da vi kan forlænge liften med 40 centimeter ad gangen i små moduler, og faktisk kan vi leverer helt op til fem søjler og dermed løfte 75 ton.

Let serviceadgang

AC Hydraulic hører til i Viborg i Midtjylland, og her ligger hele produktionen også. Virksomheden er nok mest er kendt for produktion af donkrafte.

Ikke nok med, at liften gør arbejdet lettere på traktorer og maskiner, så er service på liften også en overskuelig opgave, da hydrauliktank, ventiler og filter til cylindre sidder under en låge ved hver søjle.

- Skulle der komme en elektrisk fejl på systemet, så kan vi fra Viborg ringe et modem op i liften, og i langt de fleste tilfælde kan vi på den måde afhjælpe eventuelle problemer, konstaterer Lars Storgaard.

Hver søjle indeholder fire hydrauliske stempler, som køre i hver sin retning, ved løft af søjlerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kunne godt tro, at der er tale om et teleskopstempel, men det har vi bevisdt valgt at undgå, for at minimere risiko for utætheder i teleskopudskud, og derfor kører to stempler op, og to stempler kører ned, når søjlerne hæves.