På Agromek viste Pöttinger en prisbillig såmaskine, Vitasem, som sammen med discharven, Terradisc, udgør en såkombination, som kan have flere fordele på en dansk bedrift:

- Helt grundlæggende, så kan de to enheder frakobles, og discharven kan benyttes for sig selv, og det giver en del flere anvendelses-muligheder, påpeger Anders Hansen, salgsdirektør for Pöttinger Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Terradisc-harven består af en tre eller fire meter discharve, som har store disc på 580 millimeter, som er dobbeltophængt på arme med en bred anlægsflade.

- At de har en bredanlægsfalde på harven betyder, at discene kan rette sig selv op, også ved en stor belastning, fremhæver Anders Hansen.

Terradisc har desuden tryk-akkumulatorer monteret, og det betyder, at hvis harven har en tendens til at hoppe hen over marken i en hård overflade, så kan der sættes tryk på akkumulatoren, som sørger for at holde harven i ro.

El styring til såning

Terradisc kan både kobles sammen med en luftsåmaskine eller en såmaskine med mekanisk-drivaksel.

Vitasem, som blev vist frem på Agromek 2014 var med mekanisk udsåning, men til trods for det, så er det faktisk en elmotor, som driver såakslen. En grå boks med DGPS-sensor på toppen af såkassen fortæller såcomputeren om farten, og på den måde giver den signal til såakslen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder, at indstilling af såmængde og indsåning foregår fra såcomputeren, påpeger Anders Hansen.

Vitasem kan kun sætte 50 kilo skærtryk, men ifølge Anders Hansen, burde det også være nok:

- Hvis discene har bearbejdet jorden i sådybde så kan 50 kilo skærtryk i princippet være nok for at udføre såarbejdet.

Såmaskine og disc-harve kan spændes fra hinanden på 10 minutter, og ifølge Anders Hansen giver det mange fordele:

- Ved direktesåning, er terradisc-harven rigtig god med den store disc diameter, og hvis der skal jævnes furer eller lignende før såarbejdet kan påbegyndes, så er man fri for at have såmaskinen med rundt på slæb, den spændes blot fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anders gør også opmærksom på, at såkombinationen er forholdsvis billig sammenlignet med Terrasem, som er den bugserede disc-såmaskine fra Pöttinger.

- Eneste minus ved denne såkombination, er at vi endnu ikke kan leverer løsning med gødningsplacering, men hvis vi sammenligner priser på dette såsæt og Terrasem uden gødningsplacering, så opnås der en besparelse på 50 til 70.000 kroner, naturligvis afhængigt af udstyr.

Hårdmetal på sliddele

Pöttinger viste på den franske maskinudstilling, Sima 2015, stærkere sliddele.

Pålægning af hårdmetal tilbydes på tænder til rotorharve, skær og vingeskær til stubharver og på spidser og skær til plove. Systemet hedder Dura Star.

Selvom det nye system er en dyr investering, så vil det ifølge Pöttinger være en god forretning at få systemet monteret, da sliddelene holder markant længere, og holdt op imod den omkostning der vil være til arbejdsløn for skift af spidser, så vil det blive billigere pr. hektar at kører med Dura Star.