Sidste efterår fejrede Silvatec Skovmaskiner A/S sit 30 års jubilæum. Den danske producent af high-tech skovmaskiner lancerede samtidig en ny generation af skovnings­maskiner, der har fået navnet Silvatec Sleipner TH - Stage IV Evolution.

Det er første resultat af det teknologiske udviklingsprogram "Eco Forestry Machines," som forløber i årene 2013-2015 med det formål at udvikle en ny avanceret familie af selvkørende skovmaskiner, som er mere miljøvenlige, bæredygtige og effektive.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Effektive pumper

Den nye generation af Sleipner TH rummer i alt otte modeller. Blandt andet Silvatec Sleipner 8324 TH med en 312 Hk (230kW) Stage IV Mercedes OM936LA diesel­motor med et drejningsmoment på 1.250Nm i området fra 1.200 til 1.600 o/min.

Den har monteret to pumper - en til kranen og en til fældehovedet. Pumperne er på henholdsvis 130 og 190 kubikcentimeter. De kan i kombination maksimere flowet til fældehovedet, så det kan komme op på 430 l/min ved 1.850 o/min på motoren. Dette er muligt, fordi der er en opgearing mellem motor og pumper, som betyder, at pumperne løber med cirka 2.100 o/min, mens motoren kun løber 1.850 o/min. En tredje Bosch-Rexroth pumpe driver transmissionen.

Trækkraften er på 231 kN. NAF ST22 bogier bruges sammen med en NAF ST24 gearkasse, hvilket giver to max. hastigheder på knap 6,5 eller 19,5 km/t i henholdsvis første og andet gear. Dækmonteringen er Trelleborg eller Nokian 710/45-26,5" med 600/55-26,5 som en option. Styrevinkelen er på de samme +/- 50 grader som forgængeren.

På de tidligere versioner af Sleipner er der maksimalt hydraulisk tryk på transmissionpumpen, men den nye hydrostatiske transmission arbejder cirka 50 bar under det maksimale - dvs. at de maksimale grænser ikke nås, og derved sikres mindre slitage på komponenterne.

Efter førerens ønsker

Den nye generation af Sleipner har også et nyt og intelligent kølesystem, hvilket giver en brændstofbesparelse. Samtidig er kølekapaciteten større end sine forgængeres. Dette er lavet ud fra de erfaringer, som Silvatec har fra Spanien og det sydlige Frankrig, men ændringen kræver ikke mere effekt fra motoren, medmindre drifts- og omgivelsestemperaturer kræver dette.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den automatiske nivellering og fjederdæmpede kabine er monteret med et trykluftaffjedret sæde. Førerhuset kan rotere +/- 90 grader og programmeres til at følge kranen, eller det kan være i en fast vinkel, alt efter førerens ønsker.

Førerhuset indeholder Parker IQAN MD4 7" touch screen display. Et TM2200 målesystem, der leveres som standard og med DASA eller TM1000 som alternativer. Den hydrauliske pumpe for fældehovedet er elektronisk styret via IQAN systemet, så operatøren kan justere hydrauliske tryk og flow meget let.

- De nye Sleipner skovningsmaskiner fremstår i dag som en af markedets mest effektive skovningsmaskiner, som samtidigt tilbyder en særdeles behagelig arbejdsplads, lyder budskabet fra Silvatec.

Sleipner 8324 TH er den første model i den nye generation, som er blevet producent. Silvatec vil i de kommende måneder gennemføre, hvad de selv beskriver som "omfattende" tests i skovene af den nye maskine sammen med erfarne Sleipner brugere for at sikre, at maskinen opfylder alle skovarbejdets udfordrende krav.