Flere års retssager om retten til at offentliggøre navnene på svineavlere, der har været og er smittet med MRSA, er overstået. Højesteret har netop besluttet, at journalisterne Kjeld Hansen, der står bag hjemmesiden gylle.dk, og Niels Mulvad godt må offentliggøre resultaterne af en undersøgelse foretaget af Fødevarestyrelsen i 2008-2011.

I undersøgelsen indgik 48 besætninger, og resultatet viste, at 34 besætninger var MRSA-positive. I marts 2012 anmodede de to journalister om aktindsigt i undersøgelsens oplysninger om hvilke svinebesætninger, der var konstateret MRSA-positive. Efterfølgende anlagde Landbrug & Fødevarer på vegne af flere af svineavlerne en retssag mod Fødevarestyrelsen for at forhindre, at der blev givet aktindsigt til journalisterne, og i første omgang gav Landsretten svineavlerne medhold i, at det ville stigmatisere ejerne af de besætninger, der var konstateret positive, hvis navnene på dem blev offentliggjort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er vigtigt, at en interesseorganisation som Landbrug & Fødevarer ikke kan blokere befolkningens ret til at vide sådanne ting her ved at udtage en stævning.

Kjeld Hansen, journalist

Omstødt dom

Men den dom blev kæret, og nu har højesteret altså besluttet at omgøre den beslutning. Højesteret lægger i dommen vægt på informations- og ytringsfriheden, og samtidig slår dommen fast, at den stigmatisering, som ifølge svineavlerne kan blive konsekvensen af en offentliggørelse af undersøgelsens resultater, ikke er hverken nærliggende eller væsentlig.

Sagen er særligt væsentlig for Landbrug & Fødevarer, idet der var tale om en forskningsundersøgelse, som svineavlerne frivilligt havde valgt at deltage i, og organisationen har tidligere givet udtryk for, at en offentliggørelse af resultaterne vil få konsekvenser for den fremtidige lyst til at medvirke i den slags undersøgelser.

Journalist Kjeld Hansen planlægger med dommen i ryggen nu at offentliggøre resultaterne - formentlig allerede mandag den 25. januar.

- Det er vigtigt, at en interesseorganisation som Landbrug & Fødevarer ikke kan blokere befolkningens ret til at vide sådanne ting her ved at udtage en stævning, siger Kjeld Hansen til DR.