Solenergi kan muligvis gå hen og blive en gunstig forretning for landbruget.

I hvert fald er der stor aktivitet på solenergiområdet, og der forhandles netop nu i Folketinget om indholdet i en kommende energiaftale, som kan få betydning for solenergi.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det kommende energiforlig vil måske skubbe til udviklingen, vurderer virksomhedsrådgiver Jacob Frey Hansen formoder derfor,

- Faktisk forventer nogle, at solen i fremtiden bliver den dominerende energikilde indenfor vedvarende energi, siger han.

For at afdække de nye muligheder på området, inviterer Agri Nord derfor til et informations- møde om solenergi.

Udlejning eller investering

Der vil formodentlig blive to forskellige muligheder. Enten lejer man sin jord ud til en solcelle- anlægspark, eller man investerer selv i solcelleanlægget.

- Udleje af jord kan være en mulighed for de fleste, mens fordelene i selv at investere i første omgang er afhængig af, hvordan det nye energiforlig kommer til at se ud, og dernæst hvilke vilkår der er forbundet med en investering af den karakter, siger Jacob Frey Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På informationsmødet vil forhold omkring driftsøkonomi, beskatning og jura blive belyst af ek- sperter, mens uvildig energiekspert Henrik Mentz, Ienergi, vil gøre deltagerne klogere på rammevilkårene for solenergi.

De første parker er en realitet

De første solcelleparker er allerede etableret i Danmark. Blandt andet har firmaet Better Ener- gy bygget anlæg.

De vil gerne lave aftaler med landmænd, og det fortæller de mere om på mødet.

Mere end fødevareproducenter

Jacob Frey Hansen vurderer, at solenergi er rigtig interessant for landbruget.

- Det giver landbruget mulighed for at levere grøn energi til samfundet, og det åbner op for, at landbruget er mere end en fødevareproducent, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forhold til vindmøller har solcelleanlæg den fordel, at de hverken larmer eller skæmmer land- skabet, hvis de placeres et velegnet sted, og der etableres beplantning rundt om anlægget.