Norske pelsdyrbrug udfases ved årsskiftet 2024-25. Det blev en del af den politiske forhandling, da Norge dannede en ny regering søndag. Det skriver det norske medie Nationen.

For den norske pelsindustri kom budskabet som en overraskelse og omtales som en kovending. Men spørgsmålet har været højt på det norske parti Ventres ønskeliste og blev en del af aftalen, da den nye regering blev dannet i Norge.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Dette er først og fremmest meget skuffende og meget overraskende, da Høyre og Fremskrittspartiet tidligere sikrede et flertal for en fortsat pelsdyrproduktion, siger Guri Wormdahl, kommunikationschef i Norsk Pelsdyrlag til Nationen.

- Her havde man i de to partier en forståelse for, at der er plads til bæredygtig udvikling og bedre dyrevelfærd inden for branchen, men nu har de ombestemt sig. Dette er noget, man kunne frygte, da venstrefløjen nu er en del af regeringen. Høyre og Fremskrittspartiet har været klar over, at venstrefløjen hele tiden har ønsket en afvikling. Det, vi nu skal gøre, er at have møder med partierne, så de forklarer årsagerne til, at regeringen nu går ind for en afvikling, siger Guri Wormdahl.

Afviklingen betyder, at det norske pelsdyrbrug skal udfases ved årsskiftet 2024-25. Der ydes økonomisk kompensation til eksisterende producenter op til afviklingen. Kompensationen starter i dag 15. januar, men reglerne offentliggøres i løbet af året.

Det vil også blive undersøgt, hvilke andre foranstaltninger der kan være nødvendige for industrien til at håndtere omstillingen. Aftalen betyder også, at den norske stat skal indlede et samarbejde med de kommuner, hvor pelsdyrbrug har stor betydning for beskæftigelsen.