Oplandskonsulenterne i det nordjyske har fået indsendt hele 122 ansøgninger til projekter. Det er mere end 1/3 af det samlede antal, da der på landsplan er søgt til 338 projekter, skriver Landbo Limfjord i en pressemeddelelse.

Lars Kristensen, formand Landboforeningen Limfjord roser det flotte arbejde i det nordjyske:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Antallet af ansøgninger viser, at mange landmænd gerne gør en frivillig indsats for vandmiljøet og frivilligt tage jord ud af drift for at etablere et minivådområde. Jeg synes, at det er flot og viser, at vi som landmænd tager ansvar. Vi er nødt til at være på forkant og vise, at vi vil naturen og miljøet, emner som fylder meget i den politiske debat, så godt gået, siger Lars Kristensen.

Udover de indsendte projekter har oplandskonsulenterne haft kontakt til mange flere landmænd, der har været interesserede, men hvor det af forskellige årsager ikke har været muligt at lave konkrete projekter i år. En del af disse projekter kan forhåbentlig komme med i næste runde, som måske allerede kan komme sidst på året.

Ikke penge nok i pulje

Leif Gravesen formand LandboThy udtalte allerede under et opstartsmøde med oplandskonsulenterne og landboforeningerne i november, at med de nye tiltag og ændringer af ansøgningsmodellen til minivådområder, så ville det største problem blive, at der ikke var penge nok i årets pulje til at opfylde de lokale ønsker om at komme i ordningen. Det har jo så vist sig at holde stik, da de ansøgte projekter i Nordjylland alene samlet set er på 70.000.000 kroner, hvilket svarer til 54 procent af årets samlede afsatte pulje. Der er dog allerede meldt ud, at der flyttes penge, så ingen projekter får afslag, fordi der ikke er midler nok.

De 122 projekter dækker i alt 95 hektar minivådområder, der skal rense drænvand fra mere end 9.000 ha. Det betyder, at vi med de projekter fjerner 60,6 ton kvælstof fra vandmiljøet. Det betyder, at landbruget i det nordjyske om nogen har fortjent det store skulderklap, som miljøministeren har sendt som reaktion på det store antal ansøgninger.

Men landbruget kan absolut ikke hvile på laurbærrene, da der stadig venter et stort arbejde med at nå målsætningerne, og det betyder, at der skal søges endnu flere projekter hvert år, så derfor kan der kun opfodres til at tage kontakt til oplandskonsulenterne og få undersøgt mulighederne allerede nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oplandskonsulenterne samarbejder på tværs af foreninger og rådgivningsselskaber, da det er en fælles opgave at få etableret flest mulige virkemidler. Tag derfor kontakt til dit lokale rådgivningscenter for at finde den nærmeste oplandskonsulent eller kig på www.oplandskonsulenterne.dk