Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Nordjyder rammes af ny gødningslov

Af dals - 27. nov. 2018 KL. 12:25

Agri Nord satte nordjyske bekymringer om ny gødningslov på dagsordenen ved et møde med Landbrug & Fødevarer, som nu tager bekymringen med i sit høringssvar.

Skærpede efterafgrødekrav i en ny gødningslov bekymrer mange nordjyske landmænd. Og den bekymring bliver nu taget med i arbejdet med landbrugets høringssvar. Det blev resultatet af et møde mellem de lokale, nordjyske landbo-foreninger og Landbrug & Fødevarer hos Agri Nord.

- Hvis forslaget til en ny gødningslov bliver vedtaget, får nordjyderne pålagt ekstra hårde krav til efterafgrøder., skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Nordjyske landmænd sår som regel efterafgrøderne 7-14 dage senere end resten af landet og vil derfor blive pålagt krav om et større areal for at opfylde målet om kvælstofreduktion.

- Det er ikke rimeligt, mener en gruppe nordjyske landboforeninger, der frygter krav helt op til 50 procent ekstra efterafgrøder.

Input til høringssvar

Foreningerne mødtes derfor med en delegation fra L&F bestående af viceformand Thor Gunnar Kofoed, formand for planteproducenterne Torben Hansen og områdedirektør Niels Peter Nørring samt sektordirektør, Planter Troels Toft, SEGES.

- Vi har fået en række gode inputs, som vi tager med i det videre arbejde, sagde Niels Peter Nørring til chefkonsulenter og planteudvalgsformænd fra Agri Nord, LandboNord, LandboThy og Landbo Limfjord.

Det vigtigste for de nordjyske landmænd er, at der bliver lavet en fornuftig model for de øgede krav til efterafgrøder efter den 20. august.

- Vi bliver jo ramt af de øgede krav stort set hvert år, da vi sjældent er færdige med at høste før 20. august, siger formand for Agri Nord Planteavl, Rene Lund Hansen.

Efterafgrøder i banken

Et andet afgørende punkt for de nordjyske landmænd er, at de, i de år hvor det lykkes at så ekstra hektar med efterafgrøder, kan sætte ind på en såkaldt opsparingskonto og spare op til dårlige år.

I de år, hvor etableringen ikke lykkes, kan de så hæve efterafgrøder og på den måde alligevel nå i mål.

- Det kan vi på ingen måde undvære, siger Rene Lund Hansen.

Tidlig såning

I den nye gødningslov er der lagt op til, at 1 hektar tidligt sået vintersæd kan reducere efterafgrødekravet med 0,5 hektar.

Rene Lund Hansen mener dog, at 1 hektar tidligt sået vintersæd skal kunne tælle for 1 hektar efterafgrøder.

- Vi bor et sted med mange robuste jorder, og målinger viser flere steder, at tidligt sået vinter-sæd samler ligeså meget kvælstof som efterafgrøder, siger planteavlsformanden.

Han roser L&F's og Seges for at komme til Aalborg og tage debatten om de nordjyske udfordringer.

- Det er skønt, at vi har nogle folk i toppen, der vil komme og besøge os, siger planteavlsfor-manden.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame