Sprøjtehøjden er noget af det mest essentielle, når man vil bekæmpe afdrift og sikre, at de dyre midler rammer de steder, hvor de gør gavn.

Derfor har Hardi arbejdet videre med det velkendte Twin-bomsystem, hvor fabrikanten præsenterede den nyeste generation på Agritechnica i efterået 2015. Nu kan Hardi så løfte sløret for to nyskabelser på Twin-bommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er noget, der særligt er nyttigt, hvis man skal sprøjte i meget kuperede områder.

- Peter Dahl, salgs- og marketingschef for Hardi

Som den ene nyhed kan Twin-bommen nu lave negativt tilt - det vil sige, at sprøjtebommen kan bevæge sig under vandret.

- Det er noget, der særligt er nyttigt, hvis man skal sprøjte i meget kuperede områder, forklarer Peter Dahl, der er salgs- og marketingschef for Hardi i Norden.

Twin-bommen fås op til 36 meter i bredden, og som det blev præsenteret på Agritechnica, vil det yderste led på bommen være lavet i aluminium, mens resten af bommen laves i stål.

Når man arbejder med så bred en bom, er der tale om stærke kraftpåvirkninger, hvis bommen kommer i horizontale svingninger, og netop disse svingninger kan resultere i forkert dosering. Derfor har Hardi monteret et hydraulisk stempel, der skal bremse horizontale svingninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ultralyd

Den anden nyskabelse på Twin-bommen er et system, som Hardi kalder AutoTerrain. Kort fortalt er det et system, der automatisk indstiller bommen, så sprøjtningen foregår så effektivt som muligt.

Sprøjten får data fra tre gyroskoper samt fra fem ultralydssensorer, der hele tiden scanner afgrøden eller jorden i marken. Ud fra disse datapunkter vil systemet så automatisk indstille bommen.

Med kombinationen af nyhederne på Twin-bommen oplyser Hardi, at man nu kan arbejde med en hastighed på op til 16 kilometer i timen, uden at frygte for øget afdrift eller nedsat effekt af sprøjtningen.

- Når vi hæver hastigheden uden at forringe tildelingen, kan vi faktisk øge kapaciteten på sprøjten med op mod 100 procent, lyder det fra Peter Dahl.

Hardi oplyser, at den nye udgave af Twin-bommen kan leveres efter Agromek, og at bommen kan monteres på Hardis Command-serie fra 4500-modellen og op, og fra Alpha 3500 og op.