Fire lokale landmænd er gået sammen om projektet, der fremover skal plejes og vedligeholdes af kødkvæg, så det fremover vil fremstå som en naturperle.

- Det er ærgerligt at se sådan et område bare gro til. Derfor er det dejligt, at vi nu kan få det ryddet og hegnet ind, lyder det fra gårdejer Steffen Schmidt, der er en af de fire lodsejere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Steffen Schmidt, der ejer en del af arealet, er tovholder på projektet, hvor hans kødkvæg fremover skal stå for afgræsningen.

Arealet hegnes, så der fortsat er adgang til trampestien langs området, som er åben for alle. Udsigten over Stevning Dam er igen blevet fænomenal efter rydningen.

De fire lodsejere i området er ikke ene om at synes, der er tale om et spændende projekt. NaturErhvervsstyrelsen støtter projektet med næsten 200.000 kroner, og Haderslev Kommune har givet den nødvendige dispensation i henhold til naturbeskyttelsesloven, som det er krævet, da arealet ligger i et Natura 2000-område.

Hurtig behandling

- Jeg synes, vi kan rose myndighederne for en hurtig behandling af sagen. Det gik ikke lang tid, fra ansøgningerne var sendt fra Sønderjysk Landboforening, inden tilsagnet og tilladelsen var i hus, fortæller Steffen Schmidt videre.

Det var ham, der kontaktede landboforeningen, hvor projektrådgiver Solveig Kappel tidligere har hjulpet andre med papirarbejdet i forbindelse med bl.a. naturprojekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er dejligt at kunne fortælle om mulighederne for offentlig støtte til naturprojekter og hjælpe kunderne, og det er et projekt, der virkelig har pyntet, konstaterer Solveig Kappel, da hun sammen med nogle af lodsejerne besøger projektet, mens maskinerne kører og fjerner en stor del af buskadset.

Arealet ryddes ikke helt. Der vil fortsat stå karakter-træer som eg, hvidtjørn og rødel i området, men udsigten og naturområdet forbedres markant. I løbet af de næste år forventes det, at pleje vil sikre naturen på arealet med en mosaik af naturtyperne overdrev, kildevæld og rigkær.

- Disse naturprojekter er en win-win situation for alle parter. Lodsejerne er stolte af, at arealerne nu plejes i stedet for at gro til, og afgræsning opfylder samtidig myndighederne målsætning og naturelskeres ønske om at opretholde alsidig natur og et åbent kulturlandskab. Tilskud til lodsejerne er således en hjælpende hånd, da sådanne ekstensive arealer ellers gror til og forsvinder, noterer Solveig Kappel.