Der har i årevis været tradition for at aflive nyfødte Jersey-tyrekalve i mælkeproduktionen umiddelbart efter fødslen, fordi kalvene ikke havde værdi i mælkeproduktionen eller egnede sig til kødkvæg. Kvægavlerforeningen Viking Genetics melder nu om faldende tal i de kommende år, men dette er ikke nok for Naturmælk, hvor man i år 2014 har taget initiativ til ikke at aflive raske tyrekalve.

Ingen aflivning

- Som landmand er det noget af det værste, man kan få sig selv til - at aflive en nyfødt, rask kalv, men på grund af økonomi ser mange ingen anden udvej, forklarer Frode Lehmann, bestyrelsesformand hos Naturmælk og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er urimeligt, at sunde og raske dyr skal lade livet, bare fordi de er tyrekalve og ikke kviekalve. Netop derfor satte vi sidste år, 2014, gang i en systematisk krydsning af kvægracer, så kalvene har større salgsværdi. På den måde har vi kunnet undgå at aflive tyrekalve. Som landmand sover man ganske simpelt bedre om natten, når man slipper det, siger han.

Hos Naturmælk handler det ikke kun om at producere gode økologiske mejeriprodukter, det handler også om at drive landbrug på en skånsom og bæredygtig måde.

- Vi gør meget ud af i fællesskab med vores leverandører at sikre, at vi som producenter hele tiden udvikler vores måde at arbejde med landbrug. Vi lever af naturen, men vi har den kun til låns, og vi skal helst give den videre til de kommende generationer på en måde, vi kan stå inde for, forklarer direktør i Naturmælk, Leif Friis Jørgensen.

Jerseykøer leverer en meget næringsrig og smagfuld mælk, men dyrene vokser betydeligt langsommere end almindeligt sortbroget kvæg - derfor er der ingen økonomi i at opdrætte jersey-tyrekalve som kødkvæg.

Ved at krydse jersey-racen med andre kvægracer kan man derimod få en hurtigere voksende tyrekalv, uden at det går ud over kvaliteten og produktionen af den gode jerseymælk.