Deres produkt er ikke på hylderne endnu. Alligevel modtog det økologiske mejeri Naturmælk fra Tinglev i dag en europæisk innovationspris for at have opfundet en proteindrik fremstillet af den valle, der bliver til overs, når de producerer deres oste. Drikken er rettet mod sportsudøvere, ældre og sundhedssektoren og skal markedsføres som et naturligt alternativ til eksisterende protein- og energidrikke.

Det er de europæiske andelsbevægelsers forening på EU-plan, COGECA, der uddeler prisen i dag i Bruxelles. Belønningen af nye ideer skal være med til at fremme innovative produkter, der er af høj kvalitet og samtidig tager højde for, at der i fremtiden er brug for flere fødevarer produceret med færre ressourcer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

”Derfor er det ikke bare symbolsk, men også strategisk, at vi giver disse priser,” sagde Paolo Bruni, der er formand for COGECA.

Det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose overrakte prisen til mejeriets direktør Leif Friis Jørgensen og roste ham for at fortsætte udviklingsarbejdet.

”Jeg har stor sympati for deres værdier og stoler på deres produkter ,” sagde hun.

Prisvinderen selv gjorde klart, at de arbejder strategisk på at få mere værdi ud af deres produkter. Derfor var det oplagt at se på vallen.

”Når vi laver ost, bruger vi kun ti procent af mælken, mens de 90 procent valle, der er tilbage går til dyrefoder med meget lav værdi. Men mange mennesker har brug for protein,” sagde Leif Friis Jørgensen.

Han siger, at smagen er på plads, men at der stadig finjusteres på det færdige produkt.

”Vi er stadig i udviklingsfasen. Vi skal stadig arbejde lidt på farven. Men vi har været i kontakt med supermarkederne og med sundhedssektoren, og vi glæder os meget til at få det på markedet,” sagde Leif Friis Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det danske mejeri blev belønnet i kategorien ”fødevareforarbejdning”. En pris i kategorien ”bæredygtighed” gik til det franske kooperativ Terrena for et it-system møntet på dets mælkeproducenter, mens en pris for ”kooperativt iværksætteri” gik til det tyske andelsmejeri ZG Raiffeisen for at have genopfundet sin medlemsstruktur.