Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Naturfond opkøber stor del af dansk ø

Af mbl - 3. jan. 2018 KL. 14:01

Brikkerne er lagt i et omfattende puslespil. Det betyder, at naturarealet på vadehavsøen Mandø nu kan udvides til i alt 175 hektar.

For godt et år siden offentliggjorde Den Danske Naturfond sine planer om et stort naturprojekt på Mandø, der er et af landets vigtigste fugleområder med millioner af trækfugle og ynglende arter som stor kobbersneppe, klyde, brushane, vibe og rødben.

I tæt dialog med mandøboerne er flere hundrede marker og jordlodder travet i gennem og diskuteret, og mange har det senest år byttet hænder. Det munder nu ud i, at hele 127 hektar jord kan indgå i et nyt naturprojekt. Med de arealer, der allerede er udlagt til natur, skabes et samlet naturareal på over 175 hektar inden for Mandøs diger. Samtidig er landbrugsarealer blevet samlet, så lokale landmænd får mulighed for en bedre drift.

- På trods af et stort puslespil med mange involverede er jordfordelingen gået godt. Mange mennesker, ikke mindst lodsejerne på Mandø, har taget positivt imod vores projekt. På kun lidt over et år er der indgået mange svære aftaler, der ikke alene dækker opkøb fra fondens side men også køb og salg indbyrdes blandt lodsejerne, siger Lauritz B. Holm-Nielsen, formand for Den Danske Naturfond.

Papirarbejdet og formaliteterne omkring alle aftaler falder endeligt på plads den 1. februar 2018, hvor alt jord skifter ejer. Den samlede økonomi for Naturfonden er på cirka 12 millioner kroner.

Første skridt

Den nyslåede borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, glæder sig over, at naturprojektet på Mandø nu bliver en realitet:

- Den første store milepæl er nu nået i arbejdet mod at styrke Mandøs fremtid til gavn for øens beboere, natur, erhvervsudvikling og bæredygtig turisme, siger han.

På tegnebrættet skal der nu også slås streger til et nyt stinet, som vil forbinde naturprojektet og de øvrige attraktioner på Mandø, så besøgende både kan nyde den genskabte natur, de lokale historier og kulturen.

- Projektet vil styrke den bæredygtige udvikling af turisterhvervet og udvikle øens potentiale som attraktion. Formidlingen af Mandøs natur og placeringen i verdensarven Vadehavet bliver også en del af det fremtidige projekt, siger formanden for Nationalpark Vadehavet, Janne J. Liburd.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame