Folketingets Fødevareudvalg har bedt sundhedsminister Nick Hækkerup (S) bekræfte, at der hidtil kun er konstateret fire dødsfald, hvor dødsårsagen har været svine-MRSA, og at der ikke "skjuler" sig yderligere dødsfald i indberetningerne til Statens Serum Institut.

Nich Hækkerup understreger over for udvalget, at han som sundhedsminister finder det bekymrende, at antallet af smittede med svine-MRSA er steget, og at Danmark har set de første dødsfald som følge af blodforgiftninger med svine-MRSA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har sundhedsministeren et tæt samarbejde med fødevareministeren om, hvordan man kan forhindre, at svine-MRSA smitter personer på sygehuse og plejehjem, hvor der er størst risiko for, at personer kan få en alvorlig infektion med MRSA.

Lille risiko

Han peger også på, at raske og sunde personer kun har lille risiko for at blive alvorlig syg af MRSA.

Statens Serum Institut (SSI) har oplyst, at der siden 2004 - hvor det første tilfælde af svine-MRSA blev konstateret i Danmark - er konstateret i alt ni tilfælde af blodforgiftning med svine-MRSA, og der er indtil nu er registreret i alt fire dødsfald som følge af blodforgiftning med svine-MRSA, heraf ét dødsfald i 2012, to i 2013 og hidtil ét i 2014.

Til sammenligning dør der cirkaa 350 årligt af blodforgiftninger med almindelige stafylokokker.

Når en prøve fra en patient viser sig at indeholde MRSA, skal SSI og embedslægeinstitutionen orienteres om fundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oplysningerne fra meldepligten inkluderer, om den smittede har været i kontakt med andre personer, der er smittet med MRSA, og om prøven er blevet taget, fordi patienten har en infektion.

Andre landes erfaringer.

- Jeg er blevet orienteret om, at SSI fremover vil opgøre dødelighed for blodforgiftninger med MRSA kvartalsvist, og at disse data vil blive publiceret på SSI?s hjemmeside samt i den årlige DANMAP-rapport, oplyser sundhedsministeren.

Samtidig orienterer han udvalget om, at Finland, Norge, Sverige og Holland - ligesom Danmark - kun overvåger forløb for blodinfektioner med MRSA, men i modsætning til Danmark registrerer hverken Finland, Norge, Sverige eller Holland dødsfald som følge af blodforgiftninger med MRSA. I Sverige har man dog kendskab til ét dødsfald som følge af blodforgiftning med svine-MRSA.

- Senest er der taget initiativ til at lancere en ny national rådgivningstjeneste om svine-MRSA. Rådgivningstjenesten skal blandt andet rådgive sundhedspersonale og landbrugsmedarbejdere med daglig kontakt til svin om, hvordan det undgås at smitte med svine-MRSA spredes videre ud i samfundet, slutter Nick Hækkerup.