Da den 3,8 ton Giant-minilæsser med teleskopudskud blev købt i 2012 var det ikke meningen, at den ville erstatte den primære læssetraktor på bedriften i Nørre Ramsing, nord for Skive på Salling, hvor der hver dag malkes 200 køer.

Men mælkeproducent Lars Rasmussen fik hurtigt smag for den blot 3,8 ton maskine med teleskopudskud, som hurtigt erstattede den primære læssemaskine i form af Case IH Puma 155 med Trima-frontlæsser til især læsning af fuldfodervognen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ikke kraftig nok

Nu har bedriften valgt at gå op i størrelse på den primære læssemaskine, da den tidligere V6004-model ikke helt var bygget til så meget læssearbejde.

- Vi har valgt at gå op i størrelse, da vi nok må erkende, at den tidligere model ikke helt var bygget til læsning af 16 ton foder om dagen og et årligt forbrug på 1.200 timer med læssearbejde. Derfor har vi valgt at bytte den til den nye storbror i serien fra Giant i form af V761T, som vejer 5,6 ton, og på alle måder er en kraftigere maskine, fortæller Lars Rasmussen.

Han fortæller også, at læsseopgaverne er blevet flere, da der både er kommet flere køer på bedriften, og der nu årligt skal leveres 500 ton dybstrøelse til et lokalt biogasanlæg.

- Den gamle minilæsser var slet ikke købt til at være den primære læssemaskine, så derfor har vi taget springet op og fået en ny og større maskine denne gang.

- Det eneste dilemma vi havde inden købet var, at den nye læssemaskine simpelthen bliver for stor til mange andre små ting på bedriften, da den fysiske størrelse pludselig bliver en udfordring, fortæller Lars Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor valgte bedriften at købe to minilæssere - en mindre til de små opgaver, og den store til ren læssearbejde i køresiloen og lignende. Bedriften forventer dermed at være mere fleksibel:

- Ikke nok med, at vi får en mindre minilæsser, som bedre kan køre ind i de ældre bygninger, så opnår vi også en større fleksibilitet, da vi pludselig kan være to steder på én gang med minilæsseren, fortæller Lars Rasmussen.

- Vi er tre medarbejdere på bedriften, og ved at vi pludselig har to læssemaskiner, behøver vi ikke vente på at den ene minilæsser bliver fri, forklarer Lars Rasmussen.

Bedst at sidde i midten

Med købet af de to nye Giant-læssere er det bedriftens nummer fire og nummer fem Giant-læsser.

- At valget igen faldt på Giant-læsseren skyldes, at vi har tillid til mærket, men også at vi har en lokal forhandler i form af Salling Traktorservice, som både ligger tæt på, og hvor vi oplever en god service, fortæller Lars Rasmussen og fremhæver desuden vigtigheden i at få nyt maskineri på prøve før køb:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Især ved læssemaskiner mener jeg, at det er uhyre vigtigt at få maskinerne prøvet af under de daglige forhold på sin egen bedrift, fortæller Lars Rasmussen, som bakkes op af sønnen:

- At tage en tur på maskinen hos forhandleren får man intet ud af. Det er vigtigt at komme hjem og prøve at læsse fuldfodervognen, flytte rundt på halm i de ældste bygninger eller lignende, så man får maskineriet prøvet af under de forhold, som maskinen skal arbejde under i fremtiden, fortæller Emil Thorgaard-Rasmussen.

Han fortæller, at man havde mange overvejelser inden købet af Giant-læsserne, og man havde mange forskellige mærker og maskiner på prøve hjemme på bedriften.

- Vi overvejede også en teleskoplæsser, da ind- og udstigningsforholdene her er gode, men vi kom frem til, at vi vil savne muligheden for at sidde i midten af maskinen, som man gør på en minilæsser, og man sidder desuden en anelse højere på minilæsseren end på en teleskoplæsseren.

Emil fremhæver også fordelen med ind- og udstigningen på minilæsseren, som stadig er lettere, end hvis læsningen forgår med en traktor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se mere på maskinbladet.dk