Tætte relationer med kunder sammen med høj kvalitet og fleksibilitet kendetegner driften af Skovplanteskolen Holmegaard. Planteskoleejer Benny Hammer inviterer gerne kunder på besøg i bedene og giver rådgivning omkring plantevalg. Desuden har Skovplanteskolen selv udviklet "Holmebøg", som er af stor betydning for virksomheden.

Optagningen af Nordmannsgran er i fuld gang, da Maskinbladet er på besøg hos Skovplanteskolen Holmegaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- På denne tid af året sælger vi primært planter til juletræsarealer, fortæller Benny Hammer.

- Derefter går vi over til klargøring af vores eget mærke "Holmebøg", som er udviklet og forædlet på Holmegaard. Den første fase i et bøgetræs liv er utrolig vigtig i forhold til naturlig styrke og modstandskraft. Vores planter har en meget høj overlevelsesevne og vokser hurtigt. Gode planter af høj kvalitet sikrer i den sidste ende altid god økonomi, og vi giver også gerne rådgivning omkring valg af provenienser, fortsætter han.

Det er tydeligt at Benny Hammer er opmærksom på hele planternes levetid og ikke bare i tiden på hans egen planteskole.

- I princippet er planten jo ikke vores ansvar, når fragtmanden har afhentet ordren, men vi vil gerne sikre, at produktet er af høj kvalitet hele vejen til kunden, og derfor pakker vi altid planterne i trelagsposer, fortæller Benny Hammer.

Planteskolen producerer omkring 2,5 millioner planter om året, og salget sker ad flere kanaler. Der er både direkte salg til private og jordbesiddere, salg til skoventrepenører og ikke mindst til grossister. Samtidigt eksporteres der også planter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturens luner

- Skovbruget er på en måde lidt konservativt hvad angår udvikling af nye provenienser. Det er mindst lige så vigtigt, at man får valgt den rigtige proveniens i forhold til lokalitet af sit areal. Klimaforhold er vigtige i skovbeplantninger, og hvis man går på kompromis med træets egenskaber, kan det koste tilvækst på træerne. Der kan endog være forskel fra nordsiden af bakken til sydsiden af den samme bakke, fortæller Benny Hammer.

- Juletræsproduktionen er lidt mere dynamisk, for her kan der også være stor forskel på, hvor det færdige juletræ skal sælges. På nogle markeder skal juletræer være høje og slanke, mens man andre steder fortrækker tætte træer. Så her skal man både tage hensyn til klima, bonitet og fremtidigt salg.

Som alle andre frilandsproducenter er Skovplanteskolen Holmegaard underlagt naturens påvirkninger. Alle frø til produktionen bliver indkøbt, men der er ikke altid frit valg på alle hylder.

- Vi kan godt rende ind i år, hvor man simpelthen ikke kan få frø af bestemte provenienser, da træerne simpelthen ikke sætter frø på grund af forskellige vejrkonditioner. Så må man vurdere, om man vil så en anden proveniens eller satse på en helt anden træart, forklarer Benny Hammer.

Vejret giver selvfølgelig også udfordringer i arbejdet på planteskolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan godt have perioder, hvor vi ikke kan lave noget på markerne om vinteren, men der prøver vi på at have et lager af planter på køl, som vi kan sortere. Jeg vil helst undgå at sende mine folk hjem, men det kan desværre være nødvendigt i perioder, siger han.

Medarbejdere og grej

- Jeg prøver at passe godt på medarbejderne, for de dygtige skal man holde på, og lønomkostningen er jo en af de største omkostninger på en planteskole. Derfor skal mine faste ansatte helst ikke gå hjemme flere måneder om vinteren. Desuden er det bekosteligt at sende medarbejdere hjem på grund af vejret. Alle mine folk har jeg selv oplært, og jeg prøver hele tiden at få indlejret tankegangen om planternes ve og vel. Medarbejderne skal hele tiden være bevidst om, hvad der er bedst for planten. For eksempel er det mest kritiske tidspunkt for planterne under optagningen, og her skal alle hjælpe med at gøre stresspåvirkningen så lille som overhovedet muligt for planterne, uddyber Benny Hammer. På rundgangen i bedene mens optagningen står på, er det da også tydeligt, at planterne behandles så skånsomt som muligt. Straks efter optagningen, lukkes transportposerne for at undgå sol og udtørring. Sorteringen sker efterfølgende i et tempereret lokale.

- En af vores styrker er faktisk vores evne til at lave skarpe sorteringer i vores partier. Medarbejderne er så dygtige til at sortere, at vi kan lave partier inden for et meget snævert størrelsesinterval uden at gå på kompromis med kvaliteten. Her kan ny teknologi stadig ikke følge med, mener Benny Hammer.

- Når det er sagt, så er der i min tid i branchen sket en enorm udvikling i driften på en planteskole. Da jeg startede, sled vi hurtigt en spade op, men i dag foregår næsten alt med maskiner.

Blå traktorer

Udviklingen af nye maskiner til en relativt lille planteskolebranche er begrænset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bruger maskiner, som er udviklet til os eller fra for eksempel grøntsagsbranchen. Nogle planteskoler opfinder selv maskiner eller modificerer standardprodukter til vores behov. Men der skal næsten altid laves tilpasninger, alt efter hvilken jordtype vi kører på, forklarer Benny Hammer og fortsætter:

- Min filosofi, er at vores maskiner skal være i orden og af en god standard, for det er jo rent faktisk mine folks værktøj. Derfor køber jeg heller ikke traktorer uden tidssvarende udstyr som for eksempel aircondition. En skrabet model giver som regel også en meget lav gensalgsværdi.

Benny Hammer har på det nærmeste fået blå traktorer ind med modermælken; først som Ford og siden har han selv handlet New Holland.

- Det er i virkeligheden et nemt valg med New Holland, for vi får altid en god betjening og service hos min forhandler, og hvis der problemer, kommer mekanikeren hurtigt og laver traktoren. Jeg kunne såmænd godt finde et billigere mærke, men med New Holland kan jeg altid komme af med mine brugte traktorer til en god pris. Det giver en god totaløkonomi, uddyber Benny Hammer.

Skovplanteskolen Holmegaard har i dag tre New Holland traktorer, hvor den seneste, en T5.115 EC med frontlæsser, blev leveret her i foråret. Alle traktorerne er udstyret med krybegear til planteskolens specialopgaver, men det er billigt at få monteret og sikrer brugtprisen, mener Benny Hammer og fortæller, at han altid handler med Lyngfeldt A/S i Hadsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tendenser og kunder

Det tager mellem to til fire år at lave en færdig plante, alt efter art og kundens ønske til størrelse af planterne.

- Der er stor forskel på tidshorisonten på kundernes disponeringer. Nogle gange sælger vi planter med en uges varsel, mens vi andre gange har disponeringer et til to år ude i fremtiden. Alternativt laver vi kontraktproduktioner, hvis vores kunder har specifikke krav til størrelse eller alder på planterne. Halvdelen af min egen tid bruger jeg på salg og administration. Jeg hører gerne til, hvordan det går med vores planter hos kunderne og bruger gerne tid på at se tidligere plantninger. Samtidigt inviterer vi gerne kunder på besøg og sender vareprøver ud, og så er vi også leveringsdygtige i gode råd.

- Jeg snakker ofte med skovdyrkerforeningen og kunder om mulige tendenser i markedet, ligesom jeg prøver at holde mig ajourført igennem fagmagasiner. Lovgivningen fra Christiansborg har også stor betydning for vores branche. Tilskud til læhegn, skovrejsning og rekreative områder påvirker vores afsætning af planter, og har ikke kun indflydelse på antallet af planter. Der er også forskelle på hvilke slags træer, som skal bruges under forskellige tilskudsordninger, og der skal vi jo prøve at være på forkant. Når ordningerne træder i kraft skal vi jo helst være klar med planterne, slutter Benny Hammer.