Uanset at julen repræsenterer det glædelige budskab, kan familieretsadvokater hvert år efter julen og årsskiftet konstateret et øget antal ægtepar eller samlevende, der har svært ved at få samlivet til at fungere på en fornuftig måde. Nogle går i parterapi og giver ægteskabet eller samlivet en yderligere chance, andre tager straks konsekvensen og går hver til sit.

"Ubehageligt" spørgsmål

En beslutning om at gå hver til sit rejser en række spørgsmål, men spørgsmålene slipper man ikke for, selvom man beslutter at blive sammen. Sådan er det også i forholdet mellem pengeinstitut og pengeinstitutkunde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alligevel er det mit postulat uden videnskabeligt belæg, at de fleste pengeinstitutkunder bevidst eller ubevidst ikke søger en afklaring af, om det er muligt på længere sigt at udøve erhverv som landmand. Denne afklaring er selvfølgelig heller ikke nødvendig, når landmanden hverken er tynget af underbalance eller af manglende likviditet, men det er desværre et fåtal af landmænd, der p.t. er i denne situation. Hvor par, der går fra hinanden, ofte ret ubesværet kan finde nye partnere, forholder det sig ikke på tilsvarende måde i forholdet mellem pengeinstitut og pengeinstitutkunde. Hvor det i ægteskabet/samlivet kan være forskelligt fra situation til situation, hvem af parterne der er den stærke part, vil det i forholdet mellem pengeinstitut og pengeinstitutkunde tilnærmelsesvis altid være pengeinstituttet, der er den stærke part. Det er tilnærmelsesvist umuligt at "finde" et andet pengeinstitut, og derfor burde opgaven egentlig være ganske enkel: Stil dog pengeinstituttet spørgsmålet: Tror du på mig, og vil du fortsætte med mig som kunde og i givet fald på hvilke betingelser, eller ser du hellere min hæl end min tå?

Vil du mig?

I disse spalter er det tidligere beskrevet, at et betydeligt antal landmænd ikke vil kunne fortsætte som selvstændige landmænd. I forhold til nogle landmænd synes det at være relativt oplagt. I andre tilfælde er svaret på spørgsmålet bestemt ikke oplagt. For landmænd, der ved eller via rådgivning fra deres primære landbrugsrådgivere burde vide, at der ikke er en løsning i sigte, må opgaven gå ud på at finde den mest hensigtsmæssige afvikling i en dialog med pengeinstituttet/kreditforeningen på en måde, der gør, at ikke andre kreditorer påføres yderligere tab ved afviklingen. I forhold til den gruppe af landmænd, der berettiget kan være i tvivl om pengeinstituttets vilje eller evne til at understøtte driften i endnu en periode med underskud, bør pengeinstituttet afæskes en stillingtagen.

Nøglerne skal ikke smides på bordet. Landmanden har driftsansvaret, både i forhold til økonomi og dyrevelfærd. Til gengæld har landmanden ret til at få sandheden at vide. På baggrund af henvendelser fra landmænd og økonomirådgivere og andre primære rådgivere for landmænd må det konstateres, at en række landmænd endnu ikke (29. december) har fået budgettet for 2016 godkendt. Andre landmænd har alene fået budgettet godkendt for kortere tid end hele 2016. Det er ikke tilfredsstillende. Der disponeres ofte måneder frem, og det giver ingen mening at disponere med fortsat sædvanlig kredit i forhold til landbrugserhvervets leverandører, hvis der ikke er budgetmæssig baggrund for betaling af de løbende forpligtelser, landmanden påtager sig. Mange er givetvis bekymrede for at stille det direkte spørgsmål - svaret kunne jo være ubehageligt. Alligevel mener jeg, at både økonomiske, juridiske og ikke mindst menneskelige årsager tilsiger, at enhver landmand og for så vidt også enhver anden erhvervsdrivende har ret til at få svar på spørgsmålet: Vil du mig?

Et nej

Nogle pengeinstitutter er kapitalstærke. Andre pengeinstitutter er mindre kapitalstærke. Pengeinstitutternes beslutningsgrundlag kan derfor være forskellige. Det kan der imidlertid næppe ændres ved, og om et nej skyldes pengeinstituttets generelt pressede situation eller pengeinstituttets generelle politik er vel for så vidt også underordnet, når svaret fra pengeinstituttet er et (rungende) nej.

Misforhold

Der er risikovillig kapital. Såvel AP-Pension, Landbrugets Finansieringsbank som Vækstfonden har midler, der kunne redde en række økonomisk belastede landmænd, der er plaget af for høj gæld, men som i øvrigt driver bedriften med høj effektivitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De modeller, der indtil nu har set dagens lys, lider alle af savnet af et fortættende finansierende pengeinstitut. Hvis ikke landbruget eller politikerne vil gøre noget ved den situation, vil det være min forudsigelse for 2016, at antallet af landmænd, der må dreje nøglen, vil overstige antallet for 2015. Bedre fremtidige rammevilkår for landbruget - 16-punktsplanen og lignende - hjælper ikke de landmænd, der sidder i suppedasen på nuværende tidspunkt.

Holdningsændring?

En række af de nødlidende landmænd har en effektivitet, der berettiger til overlevelse. Det vil for en række af disse landmænd alligevel ikke blive tilfældet. Det ville i hvert fald forudsætte radikale ændringer i holdningen til nødlidende landmænd både fra landbrugserhvervets top og fra politisk side med henblik på inden for EU-konkurrencelovgivningen at præmiere pengeinstitutter, der overtager driftsfinansie-ringen, efter at en landmand er blevet rekonstrueret, hvad enten rekonstruktionen gennemføres som en frivillig aftale med marginalpanthaveren og landmandens simple kreditorer eller via en rekonstruktion efter konkurslovens regler.

Iværksættes sådanne initiativer ikke, vil der være risiko for, at 2016 vil sætte uheldige rekorder, både i antallet af tvangsauktioner og konkurser.

Et frit erhverv

Landmandserhvervet er et frit erhverv, uagtet landbruget sammen med fiskeriet på andre punkter er gennemreguleret, og landbruget og landbrugets udøvere må derfor også langt hen ad vejen acceptere de spilleregler, der gælder, hvor de frie kræfter slippes løs. Derfor vil tidligere tiders uheldige dispositioner med jordkøb til for høje priser, valutaswaps og andre uhensigtsmæssige dispositioner under alle omstændigheder medføre et betydeligt antal (tvangs)lukninger i 2016. Det er prisen for at være selvstændig. Landbrugets top og den politiske elite bør imidlertid ikke se bort fra, at der er betydelige samfundsinteresser på spil, hvis der ikke skabes basis for fremtidig driftsfinansiering for højeffektive - men gældsplagede - landmænd.

Parterapi eller ej: Alle ønskes et godt nyt år 2016.