Her er ingen neonoplyst butik med topnøglesæt, højtryksrensere og arbejdshandsker. Ikke et stort værksted med masser af ansatte. Intet overvældende reservedelslager med tusindvis af varenumre. Og ingen prangende neonskilte med velklingende traktormærker på facaden.

Til gengæld er her en solid maskinhandel, der er præget af nærvær overfor de danske og udenlandske kunder, som vælger at købe brugte traktorer eller andre brugte maskiner og redskaber hos Ole Eberhard, der er manden bag Hadsten Maskiner. Med sin forretningsfilosofi - gode brugte varer til alle og lidt nye - har han også sat sig mere eller mindre ud over branchens op- og nedadgående konjunkturer. Gode brugte traktorer og redskaber har et publikum, uanset om samfunds-pilen peger opad eller nedad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, man kan sige, at jo større, maskinforretningerne bliver, jo mere behov er der for os andre, der driver mindre forretninger, og som gør meget i de brugte maskiner. Jeg er mindre branchefølsom, uanset om det går godt eller skidt, siger Ole Eberhard, der især har små og mellemstore landbrug som kunder.

- Der er folk, der gerne vil handle i en mindre forretning. Men mit mål er egentlig ikke at være billigst, snarere at levere nogle maskiner, der er i orden, så kunderne kommer igen en anden gang, siger Ole Eberhard, der også har set den tendens, at konkurrencen inden for nye traktorer, maskiner og redskaber er stor, og kunderne er efter hans mening ikke længere så mærketro.

25 procent eksporteres

I hvert fald er det mest de brugte maskiner, som Ole Eberhard koncentrerer sig om, og han har blot en enkelt ansat til blandt andet klargøring og oprydning. Han sælger omkring 100 traktorer om året og dertil et større antal maskiner, redskaber og entreprenørmaskiner. Omkring tre fjerdedele af salget er til danske kunder, både lokalt i Jylland, men også Sjælland og Fyn. Resten går til eksport.

- De største aftagere er Norge, Sverige, Polen, Rusland, De Baltiske Lande og Grækenland, siger Ole Eberhard, der har omkring 1.400 kvadratmeter under tag på adressen i Hadsten. Traktorerne og maskinerne opkøber han både af banker, leasingselskaber, forhandlere og private. De klargøres i Hadsten, inden de sælges videre.

- Blandt traktorerne gør jeg meget i Case IH og New Holland. Men egentlig lidt af det hele, dog mest de gængse mærker, siger Ole Eberhard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dog er der også visse nye mærker på programmet i Hadsten, primært Schäffer læssemaskiner og Wallenstein skovmaskiner.

En allieret

Ole Eberhard har solgt maskiner i Hadsten siden 2009, men hans erfaringer i branchen går noget længere tilbage. Det begyndte med, at han startede som sælger hos Randers Traktorcompagni A/S i 1989, og 10 år senere overtog han Randers Traktorcompagni sammen en lagerchef i firmaet.

- I 2004 valgte vi at lukke firmaet, og vi åbnede en afdeling for Helms TMT-Centret her på Faurskovvej, hvor jeg stod for salget af Valtra traktorer og Schäffer minilæssere. I 2009 besluttede Helms TMT-Centret at lægge deres afdeling i Brabrand og Hadsten sammen til én stor afdeling i Brabrand. Så var muligheden der for at starte for mig selv, siger Ole Eberhard, der efterfølgende allierede sig med den nærliggende virksomhed, Rye Andersen, om leje af udstilling og kontor.

- Rye Andersen har også et stort og moderne værksted, og de står i dag for reparationer og klargøring af både de nye og brugte maskiner, forklarer Ole Eberhard.