Den resistente MRSA-bakterie er rykket endnu højere op på risikoskalaen hos Sundhedsstyrelsen. I en ny vejledning vurderer styrelsen, at smitterisikoen nu er så stor, at de anbefaler lægerne at holde patienter, som er svineavlerne, væk fra andre patienter, indtil de er testet negative. Det skriver Ingeniøren.

Vejledningen er ifølge mediet sendt i høring hos en lang række af landets styrelser og faglige organisationer, og den skal ses som en revision af de nuværende risikovurderinger ved indlæggelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I den nuværende procedure bliver alle patienter, der blev indlagt på danske hospitaler for at få foretaget kirurgiske indgreb, spurgt, om de tidligere havde fået påvist MRSA, haft kontakt til smittede, modtaget behandling i udlandet eller haft kontakt med svinebesætninger.

Det er den procedure, som nu fra Sundhedsstyrelsens side forslås opdateret. Blandt andet ved at patienten podes forud og ved indlæggelsen. Testen, der kan påvise en MRSA-smitte, giver typisk svar inden for 24 timer, og det er den periode, fagfolk i svinebranchen skal holdes i isolation på hospitalet.

Gælder hele husstanden

Derudover er det blevet præciseret, at også svineavlerens - eller dyrlægens - husstandsmedlemmer skal podes forud for indlæggelse, og at de således er rykket længere ind i risikogruppen.

- Der er strammet op, fordi vi nu ser så mange smittede i landbrugene, at det er svært at ignorere. Tidligere isolerede man først denne risikogruppe, hvis resultatet fra podningen viste, at vedkommende var MRSA-positiv, men i den mellemliggende periode udgør de jo en potentiel risiko for at smitte, siger Henrik Westh, klinisk professor og leder af MRSA-videnscentret på Hvidovre Hospital til Ingeniøren.