Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har bedt ministeren redegøre for, hvilke saneringsmuligheder - herunder muligheder, hvor dyr ikke aflives - der findes i forhold til håndtering af MRSA.

Samtidig vil udvalget gerne vide, hvad de erhvervsmæssige omkostninger for hver af saneringsmulighederne ville være.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fjernelse gennem sanering af en større del af besætningerne i avlstoppen, vil få store genetiske konsekvenser, og avlsarbejde vil blive sat tilbage med deraf følgende store konsekvenser for dansk svineproduktion,

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

Esben Lunde Larsen oplyser, at sanering kan ske ved totalsanering af hele besætningen., og at de erhvervsmæssige omkostninger ved denne model baseres på dyrenes værdi og driftstab:

Genetiske konsekvenser

- Dyrenes værdi afhænger af, hvorvidt der er tale om dyre avlsdyr eller almindelige slagtedyr. MRSA ekspertgruppen har i deres rapport vurderet, at grundlaget for dansk svineproduktions succes er kvaliteten af avlsarbejdet, der foregår i de få besætninger i avlstoppen. Fjernelse gennem sanering af en større del af besætningerne i avlstoppen, vil få store genetiske konsekvenser, og avlsarbejde vil blive sat tilbage med deraf følgende store konsekvenser for dansk svineproduktion, skriver miljø- og fødevareministeren.

Risiko for yderligere resistens

Ekspertgruppen fastslår også, at på baggrund af erfaringer fra anden sygdomsbekæmpelse i svineproduktionen vurderes sanering ikke at være realistisk på nuværende tidspunkt, da der ikke er tilstrækkelig viden om smittevejene for husdyr-MRSA.:

- Bekæmpelse gennem sanering har tidligere været forsøgt i forbindelse med Salmonella DT104, men efter at have brugt et trecifret millionbeløb måtte man erkende, at den resistente salmonellatype ikke umiddelbart lod sig udrydde. Dette skyldes blandt andet mangel på viden om smitte spredning for bakterien. Det samme som gør sig gældende for husdyr-MRSA. Sanering kan i teorien også foretages uden aflivning gennem totalsanering med antibiotika. Hertil har MRSA ekspertgruppen angivet, at skulle en sådan sanering foretages, må det forventes, at der ville skulle anvendes kritisk vigtige antibiotika. En øget brug af denne type antibiotika vurderer ekspertgruppen ikke vil være hensigtsmæssig ud fra risikoen for udvikling af yderligere resistens, skriver Esben Lunde Larsen.