I oktober nedsatte fødevareministeren i samarbejde med sundhedsministeren en tværfaglig ekspertgruppe, der skulle foretage en fornyet risikovurdering af husdyr-MRSA. Samtidig blev eksperterne bedt om at udarbejde anbefalinger til indsatser, der kan begrænse smittespredningen.

Screeningsresultaterne viser, at der på fire år er sket en firdobling af antal smittede svinebesætninger, hvilket svarer til, at omkring to ud af tre danske svinestalde er inficeret. Fødevareminister Dan Jørgensen konstaterer ovenpå modtagelsen af rapporten, at der er brug for yderligere tiltag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Eksperterne er kommet med deres forslag til, hvordan vi kan begrænse husdyr-MRSA, men de bekræfter også, at der ikke findes nogen hurtige løsninger. For mig står det klart, at de indsatser, vi tidligere har indført her i Danmark, ikke er nok. Der skal yderligere handling til, siger Dan Jørgensen og fortsætter:

- Jeg vil forhandle en samlet handlingsplan for MRSA-bekæmpelse med folketingets partier. Et af hovedformålene bliver at nedbringe brugen af antibiotika i den danske svinesektor markant samt få udfaset den særligt kritiske slags.

Ny handlingsplan på vej

Fødevareministeren vil nu gennemgå ekspertgruppens anbefalinger og indkalder folketingets partier til forhandlinger først i det nye år. På baggrund af rapporten mener ministeren allerede nu at kunne identificere tre områder, hvor der bør sættes ind: Allerførst skal antibiotikaforbruget reduceres markant, samtidig med at den bredspektrede tetracyklin udfases. Samtidig skal hygiejnen forbedres, så smittespredning begrænses, og slutteligt skal der forskes endnu mere i MRSA-bekæmpelse.

Hele rapporten fra ekspertgruppen kan læses her.