Når Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen i deres vejledninger skriver, at håndtering af kød med MRSA ikke smitter gennem håndtering af fødevarer, så er det vildledning.

Det siger flere eksperter til Radio24syv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Professor og overlæge ved Odense Universitetshospital Jørn Kolmos siger:

- Myndighedernes udmeldinger om, at MRSA ikke smitter gennem kød, holder ikke vand.

- Jeg synes, at Landbrug & Fødevarer i den grad har malet sig selv op i et hjørne og har gjort det hele tiden ved at sige, at der ikke er noget at komme efter. De burde have så meget biologisk viden, at de kan regne ud, at vi selvfølgelig kommer til at se smitte via kød, siger Frank Aarestrup, professor ved DTU.

Fire smittet

For nyligt kom det frem, at fire personer uden kontakt til levende dyr er blevet smittet med bakterien tilsyneladende efter at have tilberedt inficeret kød.

Der var tale om kylling- og kalkunkød, men MRSA findes primært i svin. Det er dog også blevet registreret i heste, mink og malkekøer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Myndighederne skriver ellers i deres vejledninger, at intet tyder på at MRSA kan smitte således.

Fødevarestyrelsen:

- Husdyr-MRSA kan findes i kød, men intet tyder på, at husdyr-MRSA overføres til mennesker via madvarer.

Statens Serum Institut:

- MRSA CC398 smitter overvejende personer, der er i direkte kontakt med levende svin eller deres husstandsmedlemmer. Selvom MRSA CC398 kan findes på svinekød, er der ikke noget, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en smittekilde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sundhedsstyrelsen:

- Intet tyder på, at MRSA overføres til mennesker via madvarer.