Landboforeningen Odder-Skanderborg vil på det årlige vintermøde på Vestermølle i samarbejde med Møllelauget sætte lys på brugen af moderne pesticider og vores rene drikkevand.

Fagfolk er bedt om at belyse, om vi i Danmark har styr på tingene og tager hensyn til både natur og miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uvidenhed

I et oplæg til debatmødet, der foregår på Vestermølle ved Odder den 16. januar, antyder arrangørerne, at politikere af skræk og måske også i uvidenhed om faktiske forhold vil forbyde faktabaseret, optimeret planteproduktion på jorder, hvorfra der dybt nede hentes vand til konsum.

Arrangørerne anfører, at der må være 0,1 mikrogram pesticidrest i en liter vand, og at det svarer til ét gram i 10 millioner liter vand.

- Hvis et menneske gennem 80 år drikker to liter vand dagligt, og der helt utænkeligt i alt vand skulle være 0,1 mikrogram pesticid pr. liter, ville den nævnte person på sin 80-års fødselsdag have indtaget seks tusinde dele gram pesticid. Det er samme mængde som nikotin- og tjæreindholdet i en halv cigaret, hedder det i oplægget til mødet.

Befolkningsvækst

Aarngørerne fremhæver også, at blandt andet brugen af pesticider har været med til at sikre mad til stort set alle på kloden.

- I 1950 var vi 2,5 milliarder mennesker på kloden, i dag tre gange så mange. Vi har været i stand til at lave mad til stort set alle - takket være den såkaldt grønne revolution, altså forædling af blandt andet vore kornsorter til at yde langt mere samt brug af gødning og pesticider, skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De anerkender dog, at ikke alle første-generations sprøjtemidler var miljø-skånsomme.

- Det ses den dag i dag, for eksempel når grundvand fra områder nær jernbaner, gårdspladser og vandværker analyseres. Her - ikke på markerne - brugtes ukrudtsmidlerne Prefix og Casaron med stoffet dichlobenil, der er langsomt nedbrydeligt og derfor kan vaskes ud af rodzonen og nå ned i drikkevandsmagasinerne, skriver arrangørerne.

Faktor 1.000

- Næsten alle målinger af pesticidrester i grundvand ligger under grænseværdien på 0,1 mikrogram pr. liter. Herfra og op til et niveau, der måske indebærer en sundhedsrisiko for mennesker og dyr, er der en faktor 1000, påpeger arrangørerne.

De tager også fat på det sysnspunkt, at brugen af pesticider skal elimineres helt for at være på den sikre side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvad betyder det at være på den sikre side i en verden, hvor vi alle bruger kemi i kilovis til tandbørstning og toiletartikler, tøj- og opvask og har det i tøj og møbler, bruger benzin og diesel, drikker kaffe og rødvin samt spiser salt, medicin og fødevarer? Er vaskemaskinen og bilen reelt farligere end marksprøjten?

Er nul brug af pesticider et lige så sagligt eller usagligt krav som et forbud mod brug af benzin og diesel samt insulin og antibiotika, spørger arrangørerne forud for mødet.

Tre eksperter

Der er inviteret indlægsholdere med forskellige indgangsvinkler til spørgsmålet. Det er professor i miljøkemi Nina Cedergreen, Københavns Universitet, konsulent Claus Vangsgaard, DANVA og chefkonsulent Carl Aage Pedersen, Seges.