I gamle dage fejrede man høsten på Mikkelsdag ved at drikke mjød og spise kommenskringler. Det er en tradition, som Snoremark Mjødbryggeri i samarbejde med Danmarks Biavlerforening vækker til live igen. De har nemlig valgt at sætte landets mjødbryggere stævne på lørdag den 29. september på Mjødens Dag.

Ved at mødes til en fælles event er det muligt at præsentere de mange forskellige typer af mjød, som man kan få herhjemme - og i de nordiske lande. Det skriver Danmarks Biavlerforening i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Honningrester bliver til mjød

Mjød er en vin og har intet at gøre med øl, hvilket er en almindelig misforståelse. Alle typer af vin, hvor man anvender honning som grundlag for gæringsprocessen er mjød. Smagen kan variere fra de meget søde til de tørre.

Der er mousserende mjød, og man kan finde stærkt krydrede typer og mjød med fine smagsoplevelser brygget på frugter, bær og urter. I forhold til vin på druer, hvor man ikke leger med andre smagsgivere, så er der frit slag med hensyn til mjød, hvor man kan udvikle utallige forskellige varianter med spændende smagsoplevelser.

- Blandt biavlere har det altid været en tradition at brygge mjød på rester af årets honninghøst. Men i de senere år er der kommet stadig flere professionelle mikro-mjødbryggerier til, hvor vi arbejder med at udvikle spændende og velsmagende mjød, fortæller mjødbrygger Karin Sloth, Snoremark, der selv har høstet en række anerkendelser for sin mjød.

- Vi ønsker at få løftet mjød ud af skyggen som andet og mere end en gammel vikinge-kuriositet. Mjød skal anerkendes som en ædel drik, der fint kan måle sig op mod anden vin, men hvor vi arbejder med honning som råmaterialet i gæringen frem for sukkeret i druer eller most, tilføjer hun.

Mikkelsdag blev til Store Bededag

At fejre høsten med et godt glas hjemmebrygget mjød og kommenskringler er efterhånden gået i glemmebogen, men tidligere blev mjøden velsignet i kirken og nydt i forbindelse med fejringen af høsten, der blev markeret på Mikkelsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mjød er også syntesen af alt det, en god høst repræsenterer: Et godt forår med en god blomstring, god bestøvning fra bierne, et godt udbytte, fyldte honningtavler og lagre. Desværre røg Mikkelsdag som helligdag i 1770, da datidens rationaliseringsfolk sammenlagde Mikkelsdag med et par andre helligdage, som blev til Store Bededag.

- Som mjødbryggere mener vi, at hvederne er en sølle erstatning for et godt glas mjød, siger Karin Sloth og fortsætter:

- Med Mjødens Dag håber vi, at rigtig mange mennesker vil få øjnene op for, hvilket univers af forskellige gode smagsoplevelser der kan gemme sig i et glas mjød. Forhåbentligt kan Mjødens Dag inspirere flere til at både at være biavlere og mjødbryggere.

Smag på mjøden

Til Mjødens Dag, som afholdes på mjødbryggeriet Snoremark ved Tågerup nær Roskilde, vil der være mulighed for at møde omkring 10 mjødbryggere fra Danmark, Norge og Sverige. De vil præsentere op mod 40 forskellige typer af mjød brygget på lokal honning. Foruden af smage på de mange forskellige typer af mjød vil der også blive holdt korte foredrag om mjødbrygning, mjødens historie og mytologi, honningproduktion og biavl. Der vil desuden være rundvisning i mjødbryggeriet.