Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen oplyser over for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, at der er forskel på reglerne for håndtering af slam/affald og for husdyrgødning i forhold til at begrænse udledning eller ophobning af kobber og zink:

- Der er nogen forskel. Den maksimale tilførsel af kobber og zink vil både afhænge af koncentrationen af kobber og zink og de miljøkrav, som stilles i forhold til den maksimale udbringning per hektar. Der er ingen direkte regulering af, hvor meget kobber og zink der må udbringes per hektar. Der er for slam/affald fastsat grænseværdier blandt andet for det maksimale indhold af kobber og zink, oplyser ministeren blandt andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slambekendtgørelsen

Han noterer videre, at tilførslen af kobber og zink via slam/affald desuden reguleres af "regler for maksimal udbringning af kvælstof og fosfor" efter regler fastsat i "slambekendtgørelsen".

Her er ifølge ministeren fastsat krav om maksimal tilførsel af affald - inklusive eventuel tilførsel af husdyrgødning - på 170 kg kvælstof og 30 kg fosfor per hektar på markniveau. Fosfortilførslen kan dog beregnes som gennemsnit over tre år - skove over 10 år:

Harmoniregler

- Indholdet af kobber og zink i husdyrgødning er reguleret gennem grænseværdier for kobber og zink i foderet. Tilførslen af kobber og zink via husdyrgødning er desuden reguleret gennem de såkaldte "harmoniregler" fastsat i "husdyrgødningsbekendtgørelsen", som fastsætter krav om den maksimale udbringning af husdyrgødning per hektar. Harmonireglerne skal blandt andet sikre, at Nitratdirektivets krav om maksimal tilførsel af 170 kg kvælstof fra husdyrgødning per hektar per år overholdes. I Danmark håndteres det ved, at husdyrgødningen fra en husdyrproduktion omregnes til dyreenheder - DE - hvor én DE svarer til cirka 100 kg N/hektar, oplyser Esben Lunde Larsen

Reglerne skal ændres

Ifølge harmonireglerne må der udbringes husdyrgødning fra 1,4 DE/hektar som gennemsnit på bedriften - bortset fra kvæg, hvor der må udbringes 1,7 DE/hektar (2,3 DE/hektar, hvis kvægbruget er omfattet af særlige "undtagelsesbetingelser").

Med de nuværende harmoniregler kan der med de mest udbredte dyretyper udbringes maximalt 30-40 kg P/ha afhængig af dyretype. I nogle tilfælde kan der dog tilføres betydeligt mere:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som det fremgår af Landbrugspakken, er det hensigten at ændre harmonireglerne for slagtesvin og ændre fosforreguleringen, slutter miljø- og fødevareministeren.