Glyphosat skal ikke bruges i afgrøder, som mennesker skal spise.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) gennemfører nu sin forgængers aftale om at forbyde sprøjtemidlet til brug på marker med konsumafgrøder, efter første spiring har fundet sted. Konsumafgrøder er f.eks. korn, ærter og maltbyg. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Pesticider skal kun bruges der, hvor det giver mening. Det er ikke nødvendigt at bruge glyphosat i de ting, som vi skal spise. Derfor indfører vi nu et forbud mod at bruge glyphosat på disse afgrøder, så snart de første spirer kigger op af jorden, skriver Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

En stramning af pesticidaftalen

Glyphosat er det mest brugte pesticid i Danmark, og landmænd kan fortsat sprøjte med ukrudtsbekæmperen inden spiring. Forbuddet er et led i regeringens pesticidaftale, som et bredt flertal i Folketinget står bag.

- I pesticidaftalen lovede vi hinanden, at vi ville forbyde brug af glyphosat 30 dage før høst, men der har været tvivl om, hvorvidt nogle landmænd så ville sprøjte f.eks. 31 dage før. Den tvivl fjerner vi nu med det nye forbud, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der findes allerede kontrakter mellem landmændene og aftagerne om at undgå glyphosat på marker med brødkorn og maltbyg. Derfor ventes reglerne ikke at give problemer for landbruget, da de allerede har vist, at det ikke er nødvendigt at bruge glyphosat i konsumafgrøder.

Ud over regeringen står Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti bag pesticidaftalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye regler træder i kraft 1. juli 2018.