Miljø- og fødevareministeren melder klar ud i svar til Miljø- og Fødevareudvalget, at der ikke kan laves et generelt forbud mod salg af pesticider i Danmark.

Svaret kommer, efter at Roskilde Kommune den 5. december henvendte sig til udvalget, i håbet om at få udvalget til at arbejde for at få vedtaget et generelt forbud mod salg af pesticider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forleden kom det skriftlige svar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

- Pesticidaktivstoffer skal godkendes i EU, og derefter skal selve pesticidmidlet godkendes i de enkelte medlemslande. Hvis et pesticidmiddel ikke vurderes at udgøre en risiko for sundhed eller miljø, skal medlemslandet ifølge pesticidforordningen godkende midlet. Der kan derfor ikke laves et generelt forbud mod salg af pesticider i Danmark, skrev han i svaret til Miljø- og Fødevareudvalget.

Pesticider er farlige

Roskilde Kommune skrev i brevet til Miljø- og Fødevareudvalget, at fund af Desphenyl-Chloridazon i grundvandet tyder på, at der er en mangel på regulering af pesticider. Pesticidet Chloridazon, hvor nedbrydningsstoffet desphenyl-chloridazon stammer fra, har dog ikke været solgt siden 1996 og stoffet er forbudt at bruge ifølge middeldatabasen.dk.

Lea Frimann Hansen, der er kontorchef hos Miljøstyrelsens afdeling for pesticider og genteknologi, har tidligere udtalt sig om netop denne type pesticidrester.

- Der er eksempler på, at der er fundet Desphenyl-Chloridazon i drikkevand. Der er et nedbrydningsprodukt fra det gamle roemidler Chloridazon, men anvendelsen sluttede før 1996. Der er altså en lang tidsforskydning fra stoffet blev anvendt, og til det kan måles i vandet, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Roskilde Kommune skrev også i sit brev til Miljø- og Fødevareudvalget, at effekterne fra både forbudte og godkendte pesticider på mennesker, dyr og planter er svære at eftervise, og at usikkerheden bør resultere i en mere konsekvent lovgivning.

Det var kommunes håb, at Miljø- og Fødevareudvalget på baggrund af brevet ville arbejde mod at få fremsat forslag, der kan lede til et generelt forbud mod salg af pesticider i hele landet.

Klart svar

Efter ministerens afvisning af at stoppe salg af pesticider, uddybede han i sit skriftlige svar, at der i grundvandsovervågning og biodiversitet ikke er tegn på, at der er fare på færde.

- Den nationale grundvandsovervågning har de seneste år vist en tendens til færre overskridelser af grænseværdien i det øverste grundvand, hvilket tyder på, at den samlede udvaskning af pesticider har toppet. Det må tilskrives de seneste årtiers mere restriktive godkendelsespraksis. Hvad angår biodiversitet oplyser Miljøstyrelsen, at der ikke er kendskab til dokumentation for, at tilbagegangen af insekter skyldes anvendelse af pesticider, skrev han.

Det tager mange år

Miljøstyrelsens erfaring med test af pesticider på testmarker tyder heller ikke på, at den måde stofferne bliver anvendt på i dag er til fare for drikkevand i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De stoffer, vi finder i dag, kan være nogle, der blev anvendt for 20-25 år siden. Derfor er der også nogle stoffer, som vi har sat begrænsning på, som er i jorden, men som vi ikke vurderer skyldes nutidens anvendelse. Dengang måtte midlerne bruges på en anden måde end i dag, siger Lea Frimann Hansen, der er kontorchef hos Miljøstyrelsens afdeling for pesticider og genteknologi.

Esben Lunde Larsen afsluttede sit svar med følgende:

- Et bredt flertal i Folketinget bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti står bag Pesticidstrategi 2017-2021, som indeholder en række initiativer på området. På den baggrund har regeringen ingen planer om et generelt forbud mod salg af pesticider i Danmark.